Fokozódik a feszültség keleten: a kínai elnök figyelmeztette Tajvan kormányát

Kína elnöke, Hszi Csin-ping figyelmeztetést intézett Tajvan kormányához, hangsúlyozva, hogy a Tajvani-szoros két oldalán élő emberek elválaszthatatlanok, és megdícsérte Tajvan korábbi vezetőjét, Ma Jing-csiu-t, amiért ellenzi a sziget függetlenségét.

Hszi Csin-ping és Ma Jing-csiu találkozója Pekingben zajlott, ahol a kínai elnök kifejezte részvétét a Tajvant sújtó halálos földrengés miatt is. A tajvani exelnök a békének és stabilitásnak a Tajvani-szoroson való fenntartásának fontosságát emelte ki, kiemelve, hogy egy esetleges háború elviselhetetlen terhet róna mindkét félre.

A kínai elnök a Nép Nagytermében tartott nyitóbeszédében elmondta, hogy a szoros mindkét oldalán élő honfitársak ugyanahhoz a kínai nemzethez tartoznak, és kijelentette:

Nincs olyan erő, amely elválaszthatna minket.

Ez a megjegyzés egyértelmű figyelmeztetés volt a Tajvan kormányzó Demokratikus Haladó Pártja (DPP) felé, amelyet Laj Csing-te vezet, és amelyet Kína a függetlenség szószólójának tekint. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldalán élőknek határozottan szembe kell szállniuk a tajvani függetlenség szeparatista tevékenységeivel és a külső erők beavatkozásával.

Ma Jing-csiu, aki a Kuomintang (KMT) politikusa és Tajvant 2008 és 2016 között vezette, 2023-ban az első volt tajvani vezető, aki a szárazföldre látogatott a két fél 1949-es szétválása óta. A kínai elnökkel tartott találkozóján 16 másodperces kézfogással és a kölcsönösen használt „Mr.” jelzővel tisztelte meg Hszit.

A 2015-ös szingapúri történelmi jelentőségű szorosközi csúcstalálkozót követően ez volt a második alkalom, hogy a kínai elnök és a korábbi tajvani vezető tárgyalásokat folytatott. A korábbi megbeszéléseken Hszi és Ma megerősítették az 1992-es konszenzust, egy íratlan megállapodást, amely szerint csak egy Kína létezik, és ezt mindkét fél a maga módján értelmezheti. Azonban a DPP kormánya elutasítja ezt az elképzelést.

Peking Tajvant saját területének tekinti, és arra törekszik, hogy szükség esetén erőszakkal is magához vegye a demokratikusan irányított szigetet. A szoroson átnyúló kapcsolatok megromlottak, miután a DPP-s Caj Jing-ven váltotta Ma-t Tajvan elnöki székében. Kína kerülte a tárgyalásokat a DPP vezette kormánnyal, és fokozta a katonai nyomást a szigeten.

A tajvani média kezdetben arról számolt be, hogy Ma hétfőn tárgyalhat Hszivel, de később felmerült annak lehetősége, hogy a találkozót elhalasztják. Mind Japán, mind az Egyesült Államok megerősítette kapcsolatait Tajvannal, annak ellenére, hogy nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolataik a térséggel.