Orosz emberveszteségek és infrastrukturális támadások: Kijev szerint átléptek egy lélektani határt

Az ukrán védelmi minisztérium adatai szerint az orosz emberveszteségek száma meghaladta a 450 ezer főt, ami Kijev szerint egy jelentős lélektani határ átlépését jelenti.

Az ukrán védelmi minisztérium naponta közzéteszi az orosz veszteségekről szóló becsléseit, amelyek szerint a tegnapi napon az orosz emberveszteségek (halottak, sebesültek, hadifoglyok, eltűntek) száma átlépte a 450 ezer főt. Ez azt jelentené, hogy Oroszország a háború kezdete óta aktív fegyveres erejének közel felét veszítette el.

Fontos megjegyezni, hogy az ukrán becslések gyakran túlzónak számítanak, a nyugati becslések jelenleg 350 ezer fő körül mozognak. Nem ismert, hogy a sebesültek közül hányan rehabilitálhatók úgy, hogy ismét bevethetők legyenek a harcokban.

A háborús propaganda során gyakori jelenség, hogy a harcoló felek saját veszteségeiket alábecsülik, míg az ellenségét felülbecsülik. A civil lakosságot érintő támadásoknál az arányok gyakran megfordulnak, és a támadásokat gyakran iskolákra vagy kórházakra tulajdonítják.

Az orosz fegyveres erők valós veszteségeinek pontos száma valószínűleg soha nem lesz ismert. A nyugati hatalmak csak találgatnak, Ukrajna a fenti módon torzítja az adatokat, Oroszország pedig nem hozza nyilvánosságra a veszteségeit.

Az orosz fegyveres erők nem csak emberi veszteségeket szenvednek, hanem jelentős infrastrukturális károkat is okoznak Ukrajnában. Az Interfax Ukrajna és a Guardian szerint az orosz támadások következtében teljesen megsemmisült a Kijev melletti Tripilszka hőerőmű. A Tripilszka az ország legnagyobb hőerőműve volt, elvesztése kisebb katasztrófával ér fel. A támadás hatására a létesítmény teljesen leállt, és a lángok megfékezéséért azóta is küzdenek a hatóságok. Andrij Hota, az erőmű üzemeltetéséért felelős PJSC Centerenergo felügyelőbizottságának vezetője szerint minden munkás, aki az ágyúztatás alatt műszakban volt, életben van.

Oroszország nagy intenzitású rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen, többek között Lviv, Harkiv és Ivano-Frankivszk régiók hőerőműveit is érték támadások. Öt különböző régióban lőttek erőműveket és elosztókat, ennek következményeképpen legalább 200 ezer ember kényszerül arra, hogy vészhelyzet miatt áram nélkül maradjon. Az ukrán légvédelem a 42 rakéta kevesebb mint felét tudta leszedni. A támadás hatására az európai földgáz határidős árai az elmúlt két hét legmagasabb szintjére ugrottak. Az ukrán kormány hetek óta könyörög a Nyugatnak légvédelmi eszközökért, mivel néhány hónappal korábban egy ilyen mértékű légicsapás a főváros közelében kvázi elképzelhetetlen lett volna, mostanra azonban az ukrán légvédelem felhasználta a lőszerkészlet jelentős részét, és a Bild újságírója, Julian Röpcke szerint Ukrajna lényegében kifogyott a légvédelmi rakétákból, ami lehetővé teszi az orosz katonai repülés szinte háborítatlan működését az ország légterében.

Az egyre rosszabb háborús helyzet közepette Kijev a mozgósítási törvény átírásával igyekszik még több katonára szert tenni. Az ukrán törvényhozás új szabályokat hozott a mozgósításra vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik több ember bevonását a harci tevékenységekbe. A módosított törvényjavaslat, amely még nem érhető el online formában, úgy tűnik, hogy nem korlátozza a mozgósított személyek szolgálati idejét. A parlamentben hosszas megbeszélések után 283 igen szavazattal fogadták el a törvényt végső olvasatban. A mozgósítás korhatárát 27-ről 25 évre csökkentették, és szigorították a katonai szolgálatot elkerülők büntetését.

A mozgósítás különösen kényes téma Ukrajnában, és jelentős politikai kihívást jelent Zelenszkij számára. A több mint két éve tartó háború a lakosság moráljára és az emberanyag minőségére is rendkívül negatív hatással volt, Kijev ráadásul kóros lőszerhiánnyal és egyre komolyabb emberhiánnyal küzd. Egy ukrán tábornok, Jurij Szodol szerint az orosz erők 7-10-szeres túlerőben vannak az ukrán csapatokhoz képest a keleti régiókban, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és indokolja a mozgósítási törvény módosítását. A törvényjavaslat értelmében minden 18 és 60 év közötti férfi köteles lenne frissíteni személyes adatait a katonai nyilvántartásban, lehetővé téve ezzel a sorozóhivatalok számára, hogy hatékonyabban azonosítsák azt, ki rendelkezik szakképesítéssel egy adott területen. A javaslat másik fontos eleme az, hogy a sorkatonák szolgálati idejét nem maximalizálják többé. Az intézkedés célja egyértelműen az ukrajnai védelmi képességek megerősítése azáltal, hogy több embert állítanak hadrendbe.