Online csalások: kevesebb áldozat, nagyobb károk

A Visa adatai szerint bár csökkent a bejelentett csalások száma, az átverésekkel okozott kár összege nőtt. A csalók egyre hatékonyabb módszereket alkalmaznak, és a jelentés szerint a legtöbb áldozatot befektetési ígéretekkel és hamis örökségekkel csábítják.

A Visa legújabb jelentése alapján világszerte 40 milliárd dollár, azaz 14 ezer milliárd forint értékben sikerült megakadályozni a csalásokat tavaly, ami majdnem kétszerese az egy évvel korábbi 22 milliárd dollárnak. Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője szerint ez azt jelenti, hogy a csalók egyre több átveréssel próbálkoznak.

A jelentésből kiderül, hogy a tavalyi második félévben csökkent a bejelentett csalások száma, de az általuk okozott kár nőtt. Ez arra utal, hogy a csalók hatékonyabb és nagyobb összegű átveréseket hajtanak végre.

Egy másik felmérés szerint a megkérdezett válaszadók több mint egyharmada nem jelenti be az ellenük elkövetett csalásokat, ami azt jelenti, hogy a valós kár még ennél is magasabb lehet.

A leggyakoribb csalási módszerek közé tartozik az online ismerkedés során történő befektetési csalások, a hamis örökségek, a megtévesztő online boltok és a katasztrófák utáni segélyszervezetnek álcázott csalások. A cégek elleni támadások is növekednek, az áruvisszavéttel kapcsolatos visszaélések száma 83 százalékkal, a zsarolóvírusos esetek száma pedig 300 százalékkal emelkedett.