Bemutatták az új brit bankjegyeket Károly király portréjával

Bemutatásra kerültek az új brit bankjegyek, melyeken Károly király, a 2022 szeptembere óta uralkodó monarcha arcképe szerepel. A polimer fizetőeszközökön látható portrét egy 2013-as fotó alapján készítették el. A bankjegyek hivatalosan június 5-én kerülnek forgalomba, de a készpénzmentes fizetések növekvő népszerűsége miatt a lakosság valószínűleg csak később fog velük gyakrabban találkozni.

A brit hagyományoknak megfelelően az új bankjegyek első példányait a király kapja meg. Ezt a szokást követve a Buckingham-palotában átadták Károly királynak az új 5, 10, 20 és 50 fontos címleteket.

A BBC beszámolója szerint az új bankjegyek bevezetése nem vonja maga után a korábbi, Erzsébet királynő idejéből származó bankjegyek forgalomból való kivonását. Ezeket a bankjegyeket továbbra is használhatják az újak mellett.

Károly király, aki rákdiagnózisa óta nem jelent meg nyilvános eseményeken, a bankjegyek bemutatásánál magánrendezvényen vett részt. Andrew Bailey, a Bank of England vezetője személyesen mutatta be neki az új bankókat.

A Bank of England vezetője kiemelte, hogy ez az első alkalom, amikor az intézménynek az uralkodó portréját kellett lecserélnie a bankjegyeken, mivel II. Erzsébet volt az első, aki minden fizetőeszközön szerepelt. Károly királyt, aki egy 00001-es sorozatszámmal ellátott bankjegykészlettel lett megajándékozva, lenyűgözte a dizájn, és különösen elegánsnak találta.

Az új bankjegyek bevezetése a Károly király uralkodásába való átmenet egyik fontos lépését jelenti. A Bank of England szerint a bankjegyeket fokozatosan vezetik be, és az Erzsébet királynő portréját viselő bankjegyeket addig használják, amíg azok el nem kopnak vagy megsérülnek.

Bár az új bankjegyek június 5-én kerülnek piacra, valószínűleg néhány hónapba telik, mire az emberek rendszeresen találkoznak velük a forgalomban. A készpénz nélküli fizetések irányába mutató tendencia miatt a bankjegyek változása még később válhat szemmel láthatóvá.

Az első új bankókat már tavaly nyomtatták, és a hosszú átfutási idő lehetővé tette a készpénzt elfogadó automaták szoftverének frissítését, hogy azok felismerjék az új mintákat.

Károly király mentesül a büntetőeljárás alól a walesi parlament által elfogadott új mezőgazdasági törvény értelmében, amely mentelmi jogot biztosít számára. A walesi kormány képviselői közül nem mindenki volt boldog ezzel a döntéssel, és anakronizmusnak tartják, amelynek nincs helye a walesi demokráciában. A Buckingham-palota biztosítékot kért arra, hogy a király ellen nem indulhat büntetőeljárás a törvény alapján, amit a walesi kormány később megerősített egy 2023. június 6-án kelt levélben. A király helyettes magántitkára hozzájárult a törvényhez, és a walesi kormány szerint az uralkodó mentelmi joga „régóta fennálló elv”.