Japán űrhajós a Holdon: Történelmi lépés az űrkutatásban

Egy japán űrhajós lehet az első nem amerikai, aki a Hold felszínére lép, az Egyesült Államok által tervezett jövőbeli Artemis-missziók keretében.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy egy japán űrhajós lesz az első nem amerikai asztronauta, aki részt vehet a Holdra szánt küldetésben. Ez a döntés Kisida Fumio japán miniszterelnökkel folytatott szerdai találkozójuk után vált ismertté. A két vezető washingtoni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az űrkutatás terén való együttműködésük rendkívül szilárd és kiterjedt.

A NASA és Japán tudományos és technológiai minisztériuma egy megállapodást írt alá, amely szerint az Egyesült Államok lehetőséget biztosít két japán űrhajósnak a Holdon történő landolásra az Artemis-missziók során. Az első japán űrhajós kiválasztása hamarosan megtörténhet, a küldetés pedig 2028-ban vagy később valósulhat meg.

Cserébe Japán egy holdjárót fog biztosítani az amerikai vezetésű missziók számára, amelynek fejlesztésében a Toyota autógyártó is részt vesz. A második japán űrhajós kiválasztása a holdjáró Holdra érkezésével összhangban történik majd. A Lunar Cruiser névre keresztelt járművet 2031-ben tervezik indítani, és akár 10 évig is működhet a Holdon.

Bill Nelson, a NASA munkatársa szerint az űrkutatási együttműködés új fejezetéhez érkezett a két ország között. Az Egyesült Államok így nem egyedül fog a Holdon járni, hanem Japánnal karöltve teszi ezt.

Az Artemis Hold-program keretében az Egyesült Államok 2026-ban tervezi ismét amerikai űrhajósokat a Holdra juttatni, több mint ötven évvel az Apollo-missziók után.