Izrael készülődik: különleges légierő gyakorlat Cipruson

Az izraeli légierő több gyakorlatot is végrehajtott az elmúlt napokban, amelyek során megtorló csapásokat szimuláltak Irán területe ellen.

Az Ynet hírportál beszámolója szerint az izraeli légierő egy "nagy hatótávolságú csapásmérő gyakorlatot" hajtott végre, melyben a ciprusi légierő is részt vett. Ez a manőver szinte biztosan egy lehetséges Iránnal szembeni ellentámadást modellezett, reakcióként a perzsa állam egyre fenyegetőbb hangvételére. Teherán az utóbbi időben fokozta fenyegetéseit Izraellel szemben, különösen azután, hogy az izraeli légierő múlt hétfőn három iráni tábornokot ölt meg, amerikai hírszerzési források szerint. A jelentések alapján az ilyen jellegű akciókra a közeljövőben kerülhet sor.

A Jerusalem Post elemzése szerint, ha Irán megtámadja Izraelt, a katonai akció valószínűleg nem lesz közvetlen, mivel ezzel csak azt érik el, hogy az izraeli haderő súlyos válaszcsapást mér a perzsa állam területére. A támadás várhatóan Szíriából indul majd, ahol a Kudsz-erőkhöz tartozó Imám Husszein dandár drónokat és rakétákat tud majd kilőni Izrael területére. További csapások indulhatnak Irak, Libanon és Jemen területéről is.

A helyzetértékelés szerint Izrael súlyos válaszcsapást fog mérni, ha katonai bázisok, repterek vagy városok válnak az iráni akció célpontjává. Ha azonban nem keletkezik súlyos kár és nem hal meg senki, a válaszcsapás mértéke más lehet. Dilemma lehet az is, hogy ha Teherán más országok területéről indít támadást Izrael ellen, a zsidó állam hogyan reagál majd.

Az iráni médiában megjelent Photoshopolt képek, amelyeken az iráni haderő drónokkal és rakétákkal támadja meg az Izrael északi részén található Haifa melletti repteret. Izrael válaszként tartalékosokat hívott be a légvédelmi erőkhöz, és az elmúlt napokban egy válaszcsapás kivitelezését gyakorolták.