Izrael vízellátást állít helyre Gázában

Izrael a Gázai övezet vízügyi hatóságának kérésére helyreállítja a Gázai övezet déli részébe vezető vízvezetéket, és a következő napokban újraindítja a vízellátást.

A Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban és Bani Suheila városokban a háború során megrongálódott vízvezetéket a palesztin vízügyi hatóság kezdte helyreállítani, miután az izraeli fegyveres erők kivonultak az övezetből. A vízvezeték egy mintegy 1,3 kilométeres szakasza vált használhatatlanná a bombázások következtében. A munkálatok a következő napokban várhatóan befejeződnek.

Az izraeli biztonságiak bejelentették, hogy a vízvezeték kijavítását az izraeli kormány jóváhagyta, és az ENSZ közvetítésével végzik a munkát. Emellett az izraeli hadsereg a következő napokban tervezi újraindítani a vízszolgáltatást a Gázai övezet északi részén is. Az északi vízvezetéket, amely Nahal Oz kibuc területén halad át, a háború kezdetén zárták el.

A Gázai övezet három fő vezetéken keresztül kap vizet Izraeltől: északi, középső és déli. A háború alatt csak az északi vezetéket zárták el, a déli vezeték a bombázások miatt vált használhatatlanná, míg a középső vezeték jelenleg 40-50%-os kapacitással működik.