Irán válaszlépéssel fenyegeti Izraelt

Irán válaszlépéssel fenyegette meg Izraelt, miután légicsapás érte az iráni nagykövetséget Damaszkuszban. Tíz nappal ezelőtt történt az incidens, és bár Izrael hivatalosan nem ismerte el a támadást, nagy valószínűséggel ők állnak a háttérben. Az izraeli hadsereg az elmúlt években több légicsapást is végrehajtott Szíriában, célba véve a kormányerőket és a Hezbollah libanoni síita szervezetet is. Az izraeli vezetés kijelentette, hogy minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Irán szíriai befolyásának növekedését. Az április 1-jei támadás során 13 ember vesztette életét, köztük iráni katonai vezetők is. Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint a támadás egyenértékű volt az országuk területének megtámadásával, és ígéretet tett a megtorlásra. A Hezbollahot felhasználva Irán jelentős károkat okozhatna Izraelben, többet, mint a Hamász. Joe Biden amerikai elnök biztosította a nyilvánosságot arról, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Izrael biztonságának megőrzése érdekében.

A Lufthansa légitársaság felfüggesztette teheráni járatait, és Oroszország is óvatosságra intette állampolgárait a Közel-Keletre, különösen Izraelbe, Libanonba és a palesztin területekre történő utazásokkal kapcsolatban.

Az izraeli hadsereg egy nem engedélyezett légicsapást hajtott végre a Hamász egyik vezetőjének családja ellen, amelyben Iszmail Haníje, a szervezet politikai vezetőjének három fia és négy unokája vesztette életét. A támadás a Gázaváros nyugati részén található Sati menekülttáborban történt. Az izraeli hadsereg nem kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint Haníje négy unokája is áldozatul esett.

A The New York Times és a CNN szerint a Hamásznak nincs elegendő élő túsza, akik megfelelnének a tűzszüneti megállapodásban foglaltaknak. Izrael azt javasolja, hogy a Hamász fiatalabb férfi túszokat és Gázában elfogott izraeli katonákat vonjon be a cserébe.