Hollandia bőkezű támogatást ígér Ukrajnának

A holland kormány 400 millió eurós további pénzügyi támogatást tervez nyújtani Ukrajnának, amivel a 2024-re tervezett támogatások összege meghaladhatja a 2,4 milliárd eurót.

A Reuters az RTL információi alapján számolt be arról, hogy Hollandia nagyvonalúan kíván hozzájárulni Ukrajna támogatásához. A holland kormány tervei szerint 2025-re legalább 1,5 milliárd eurót fordítanának az ország segítésére, ami az ANP holland hírügynökség jelentése szerint része annak a célkitűzésnek, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 2%-ára növeljék. Ez az arány megfelel a NATO tagállamai számára előírt minimális követelménynek.

A holland kormány elvárja, hogy idén elérjék ezt a szintet, azonban több tényező, mint a gazdasági helyzet, a személyzeti problémák és az ellátási láncokkal kapcsolatos nehézségek akadályozhatják e cél megvalósítását. Hollandia védelmi kiadásai hosszú ideig elmaradtak a NATO által előírt céltól, különösen az ukrajnai háborút megelőző évtizedben végrehajtott megszorítások idején.

A részletes tervek a holland kormánytól várhatóan pénteken válnak nyilvánossá, de a védelmi minisztérium egyelőre nem reagált az ügyben érkező kommentárkérésekre.

: Forrás: Reuters