Melyik olaj a megfelelő az autómhoz?

A motorolaj kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a motoroktól függően a kenőanyagnak különböző követelményeknek kell megfelelnie. A sokféle betű-kombináció és szabvány között nehéz eligazodni, de a szakértők segítségével könnyebb megtalálni a legjobb olajat a kocsi számára.

A motorolajok osztályozásához többféle kódot kell ismerni. Az SAE-osztály a motorolaj viszkozitását határozza meg, amelyet a "Society of Automotive Engineers" szabványoz. Az olajkód, mint például a "5W30", az alacsony és magas hőmérsékleten mért viszkozitást jelzi. A "W" betű a télre (winter) utal, és minél alacsonyabb a szám előtte, annál hidegállóbb az olaj. A második szám a magas hőmérsékleten mért viszkozitást jelzi, minél magasabb, annál viszkózusabb az olaj magas hőmérsékleten.

Az ACEA specifikáció az "Association des Constructeurs Européens d'Automobiles" szabványa, amely az európai gyártók motorolaj-specifikációját jelenti. Az olajkód betűi a járműtípusokat jelölik, a szám pedig a teljesítményt. A betűk között megtalálható az A a benzinmotoros, a B a dízelmotoros személygépkocsikhoz, a C a modern kipufogógáz-feldolgozó rendszerrel felszerelt járművekhez, és az E a dízelmotoros tehergépkocsikhoz.

Az API-osztályok az American Petroleum Institute szabványai, amelyek az amerikai motorokra vonatkoznak. Az "S" osztály a benzinmotorokhoz, a "C" osztály a haszongépjárművek dízelmotorjaihoz készült olajokat jelöli. A dízel személygépkocsikra nincs külön szabvány. Az API SA osztály például az adalékanyagok nélküli motorolajat jelenti.

A gyártói kódokat olyan gyártók, mint a VW vagy a Mercedes, alkalmazzák, mivel a motorok egyre összetettebbek, és az olajoknak meg kell felelniük ezeknek az új követelményeknek.

A megfelelő motorolaj kiválasztásához a jármű kézikönyvében található gyártói jóváhagyásokat kell figyelembe venni. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, az ACEA vagy API előírásokat kell követni. Egyes olajgyártók online olajkeresőt is kínálnak, amely segíthet a megfelelő kenőanyag kiválasztásában.

Lehet más olajat választani, amíg az megfelel a gyártó előírásainak, és a különböző olajok keverhetők. Azonban nem szabad olyan olajat használni, amely nem engedélyezett a motorhoz, mivel ez károsíthatja a motort, és a garancia is érvényét veszítheti.

A motorolajjal és a cserével kapcsolatban a szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet, tartalékban tartsunk olajat az autóban, és rendszeresen cseréljük az olajat. A hosszú élettartamú olajok helyett fix intervallumokat javasolnak két olajcsere között, és figyelembe kell venni, hogy milyen utakra használjuk legtöbbet az autót.