Mi az? Magyarországon van és kétszer körbeérné a Földet?

Az elektromos áram nélkülözhetetlen része mindennapjainknak, de vajon tudjuk-e, hogy milyen úton jut el hozzánk? Az E.ON országos kutatása érdekes adatokat tárt fel, és egy videóban mutatja be, hogyan ér el a szolgáltatás a konnektorig.

Az áramszolgáltatás átalakulási folyamatot él át, és egyre több elektromos eszközt használunk nap mint nap. Az elektromos rollerektől kezdve az okos redőnyökig, az automata kapukon át a vezeték nélküli akkumulátoros eszközökig számos készülék működtetéséhez szükségünk van az áramra. Az E.ON Hungária Csoport kutatása szerint a lakosság keveset tud az energiaszolgáltatás rendszerének működéséről, de az áramot a civilizációval egyenlőnek tekintik.

A videóban Papp Gergely (alias Pimasz úr) főszereplésével betekintést nyerhetünk az E.ON színfalai mögé, és megismerhetjük a villamosenergia-rendszer működését. Az áram az erőművekből indulva, a MAVIR felügyelete alatt álló rendszerirányítókon és elosztókon keresztül jut el az otthonokba. Az E.ON áramhálózata több mint 88 ezer kilométer hosszú, ami kétszer körbeérné az Egyenlítő mentén a bolygót, és 170 távvezérelt, automatizált alállomást táplál.

A jövőbeli fejlesztések terén a fogyasztók a kényelmi és tudatos fogyasztást elősegítő eszközöket, mint az okosotthonokat és okos mérőket várják. A szolgáltatók számára a digitális átállás jelenti a makroszintű fejlesztéseket, mint az automatikus hibaészlelés és az emberi beavatkozás nélküli hibaelhárítás. Az E.ON a lakossági igényekre és a növekvő energiaárakra reagálva tervez beruházásokat, amelyek több megújuló energiaforrás hálózatra kapcsolását, az ellátásbiztonság növelését és a növekvő energiaigényekre adott választ célozzák. A következő években a vállalat mintegy 400 milliárd forintot fog fordítani hálózatfejlesztésre és innovatív megoldásokra, mint az akkumulátoros energiatároló-technológiák és az okos mérőszenzorok.

Az energiaátmenet során az energiaszolgáltatás új és fenntarthatóbb korszak elé néz, a digitális fejlesztésekkel és a napelemes rendszerek terjedésével. A cél a fenntartható jövőnket szolgáló áramhálózat megteremtése. A válaszadók 92 százaléka a megújuló energiaforrások felé tolná az energiamixet: a legtöbben a nap (76%), a szél (65%) és a geotermikus energia (43%) részesedését növelnék.

: A cikket az E.ON támogatta, és a Branded Content készítette az E.ON megbízásából, nem az Index szerkesztősége. : A cikket az E.ON támogatta, és a Branded Content készítette az E.ON megbízásából, nem az Index szerkesztősége.