"Nekem úgy tűnik, mintha Hitler győzött volna" - Összeomlott a Harry Potter legendás világsztárja

A 82 éves Miriam Margolyes, a Harry Potter-filmsorozatban Bimba professzort alakító színésznő, kemény kritikával illette Izraelt az Ausztrál Zsidó Tanácson keresztül közzétett videójában.

Miriam Margolyes színésznő, aki a Harry Potter-filmsorozatban Bimba professzort játszotta, és olyan filmekben is szerepelt, mint Az ártatlanság kora, a Rómeó és Júlia és a Babe – Malac a pácban, nemcsak a filmszakmában vált ismertté, hanem aktivistaként is, már egyetemista korától kezdve. A színésznő egy videóban fejtette ki véleményét, melyet az Ausztrál Zsidó Tanácson keresztül tett közzé, és amelyben Izraelt bírálja a Gázai övezet támadása miatt. Margolyes szerint a gázaiaknak nem csak a háború és a növekvő halálos áldozatok jelentenek problémát, hanem az éhínség is sújtja őket.

Margolyes szavai szerint az emberiség nevében minden zsidót arra szólít fel, hogy követeljen tűzszünetet. A színésznő drámai kijelentést tett: "Nekem úgy tűnik, mintha Hitler győzött volna. Átváltoztatott minket, zsidókat – akik korábban együttérzőek és gondoskodóak voltunk, és úgy viselkedtünk másokkal, ahogyan szerettük volna, hogy velünk viselkedjenek – egy gonosz, népirtó nacionalista nemzetté, amely nőket és gyerekeket üldöz és gyilkol."

A színésznő kifejtette, hogy bár elítéli a Hamász cselekedeteit is, mégis megdöbbentőnek és kínosnak találja azt, ami a háború kezdete óta Gázában történik. Margolyes nem érti, hogy miért nem állnak fel azonnal a zsidók, különösen a zsinagógába járók, hogy megállítsák a történéseket.