Szalmonellás csirkemell okozott halálesetet és több kórházi kezelést

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban szalmonella-fertőzött fagyasztott csirkemell került forgalomba, ami legalább egy ember halálát és több kórházi kezelést eredményezett.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint a fertőzések forrása szennyezett baromfihús volt. Az Ukrajnából származó szennyezett fagyasztott csirkemell miatt az Európai Unióban huszonhárom személy került kórházba, hatan vérmérgezést szenvedtek, az Egyesült Királyságban pedig legalább egy ember életét vesztette a szalmonella-pozitív hústermék fogyasztása után.

Az EFSA adatai szerint 2021 szeptembere óta körülbelül ötszáz szalmonella-fertőzést regisztráltak, ami aggodalomra ad okot az érintett országokban.

Az Agroinform hírportál az Agrarheute német portálra hivatkozva arról számolt be, hogy korábban mintegy 40 tonna GMO-val szennyezett kukorica vetőmagot foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a folyamatos ellenőrzések és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően sikerült megakadályozni a vetőmag piacra jutását, és a magyar gazdák érdekeit ezután is meg fogják védeni. A forgalmazó céggel szemben eljárás indult, és a jogszabályoknak megfelelően intézkednek a megsemmisítésről is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a harmadik országból importált mezőgazdasági termékeknek is ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelniük, mint az unióban előállított élelmiszereknek.

Magyarország fenntartja az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás. A korlátozás a vetőmagot nem érinti, és a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik azokat, és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját – közölte februárban az agrárminiszter.