Franciaország háborúra készül: a haditengerészet új szerepköre

Jacques Mallard ellentengernagy szerint a francia haditengerészet stratégiája az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül, a korábbi rendfenntartó feladatok helyett most az intenzív háborús készültségre összpontosítanak.

Jacques Mallard ellentengernagy, a francia repülőgép-hordozó harccsoport vezetője elmondta, hogy a haditengerészet a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés és az illegális halászat megakadályozása helyett most a potenciálisan ellenséges erőkkel szembeni háborús felkészülésre helyezi a hangsúlyt.

Mallard kiemelte, hogy a tengeri konfliktusok valószínűsége növekszik, ezért Franciaország nagy intenzitású hadviselésre koncentrál. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó, amely nukleáris meghajtású és képes nukleáris fegyverek szállítására is, kiemelt szerepet kap ebben az új stratégiában. A hordozó harccsoport további elemei közé tartoznak nukleáris tengeralattjárók, fregattok és Rafale vadászrepülőgépek.

A geopolitikai helyzet változásai, mint például Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az Irán által támogatott Houthi lázadók támadásai, arra kényszerítik a nyugati haditengerészeteket, hogy alkalmazkodjanak egy egyre agresszívebb ellenfelekkel teli világhoz.

Válaszként a francia haditengerészet egy új típusú gyakorlatot vezetett be, a Polaris tengeri csatát, amely szimulálja a harci helyzeteket annak érdekében, hogy fejlessze a legénység harci képességeit és taktikai gondolkodását. Ez a gyakorlat lehetőséget biztosít a megszokott szabályoktól való eltérésre és a kreatív megoldások elősegítésére. Egy ilyen gyakorlatot az olasz flottával közösen is terveznek lebonyolítani.