Francia szakszervezetek sztrájkot terveznek a párizsi olimpia idejére

A CGT szakszervezet, amely a legtöbb francia állami alkalmazottat képviseli, sztrájkra szólítja fel tagjait a párizsi olimpiai játékok idejére.

A szakszervezet sajtóközleményben követelte a munkaerő-felvételt, a játékok által generált szakmai korlátok kompenzálását, az otthoni munkavégzés választásának lehetőségét és szabadnapok meglétét. A sztrájkok meghirdetését az április 15. és szeptember 15. közötti időszakra tervezik, amely az olimpiai és paralimpiai játékok idejére is kiterjed, bár konkrét felhívás még nem történt.

A francia kormány reméli, hogy a sztrájk elkerülhető lesz, és az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott a kulcsfontosságú munkavállalói szakszervezetekkel a bérekről, hogy elkerüljék az esetleges sztrájkot.

A sztrájkfelhívás mintegy 5,7 millió közalkalmazottra vonatkozik, és a hatóságok már korábban megtiltották számukra, hogy az ötkarikás játékok idejére szabadságot vegyenek ki.

A szakszervezeti vezetők, akik tisztában vannak azzal, hogy milyen károkat okozhatnak az ország hírnevének, zavargásokkal fenyegetőznek.

Az Alliance rendőrszakszervezet nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egy rendkívüli eseményhez rendkívüli intézkedések kellenek, és 2000 eurós bónuszt követelnek tagjaiknak a nyári játékok alatt elmaradt szabadságok és a többletmunka miatt. A kormány válaszul ígéretet tett arra, hogy fejenként 1900 euró pluszpénzt fizet a rendőröknek.