Új üzemanyagkeverék, ami jelentősen csökkentheti a kipufogógázokat

Spanyol és brit tudósok együttműködésében született meg az az üzemanyagkeverék, amely akár 90%-kal is képes csökkenteni a kipufogógázok koromtartalmát, miközben nem befolyásolja negatívan a motor teljesítményét.

A Malagai Egyetem és a Birminghami Egyetem kutatói közös erőfeszítéssel dolgoztak azon, hogy csökkentsék a járművek károsanyag-kibocsátását anélkül, hogy a motor teljesítménye romlana. Egy olyan üzemanyagkeveréket hoztak létre, amely bioüzemanyag és gázolaj kombinációjából áll, és a keverék 20 tömegszázalékban tartalmazza a gázolajat.

A Fuel tudományos lapban publikált eredmények szerint az új üzemanyag használatával a járművek koromkibocsátása akár 90%-kal is csökkenhet. Francisco Javier Martos, a Malagai Egyetem kutatója kiemelte, hogy a koromkibocsátás csökkentése nemcsak a globális felmelegedés szempontjából fontos, hanem az emberi és állati egészségre gyakorolt káros hatásai miatt is. A kutatócsoport célja, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított üzemanyag a jövőben kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen.

A kutatás időszerűségét a globális felmelegedés elleni küzdelem és a közúti közlekedés által okozott klímaváltozást elősegítő gázok kibocsátásának csökkentése adja meg. Az elektromos autók terjedése jelenleg még lassú, így az új üzemanyagkeverék jelentősége tovább nő.

A légszennyezettség súlyos következményeként a WHO jelentése szerint évente 7 millió ember halálát okozza világszerte, ami további érvet szolgáltat az ilyen típusú kutatások fontosságára. A kutatók szerint az új üzemanyagkeverék olyan, nem kőolajra építő üzemanyagok kifejlesztéséhez vezethet, amelyek jelentősen csökkenthetik a járművek károsanyag-kibocsátását.