A migrén súlyos betegségre figyelmeztethet a fiataloknál

Egy friss kutatás fényt derített arra, hogy a migrén és egyéb nem hagyományos kockázati tényezők, mint például a véralvadási zavarok, a veseelégtelenség és az autoimmun betegségek, összefüggésben állnak a 45 évnél fiatalabb felnőtteknél bekövetkező stroke-kal.

A University of Colorado School of Medicine kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy a fiatal felnőtteknél a stroke kockázatát jelentősen növelhetik a nem hagyományos tényezők, mint amilyen a migrén is. Dr. Michelle Leppert, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a korábbi kutatások többsége a hagyományos kockázati tényezőkre, mint például a magas vérnyomásra, a magas koleszterinszintre, a 2-es típusú cukorbetegségre, a dohányzásra, az elhízásra, a fizikai inaktivitásra, az alkoholfogyasztásra és a szívkoszorúér-betegségre koncentrált. Leppert kiemelte, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a nem hagyományos kockázati tényezőket sem, hiszen ezek is fontosak a fiatalok körében bekövetkező stroke szempontjából.

A kutatócsoport a 2012 és 2019 közötti coloradói egészségbiztosítási adatokat elemezve több mint 2600 stroke-os esetet hasonlított össze több mint 7800 olyan személlyel, akik nem szenvedtek stroke-ban. A vizsgálat során kiderült, hogy a 35 évnél fiatalabb felnőtteknél a stroke-ok több mint 31%-a férfiaknál, és körülbelül 43%-a nőknél kapcsolódott a nem hagyományos kockázati tényezőkhöz, szemben a hagyományos tényezőkkel, amelyek férfiaknál körülbelül 25%-ot, nőknél pedig több mint 33%-ot tettek ki.

A migrén különösen kiemelkedő nem hagyományos stroke kockázati tényezőnek bizonyult ebben a korcsoportban, a férfiaknál a stroke 20%-áért, a nőknél pedig közel 35%-áért felelős. Dr. Leppert szerint bár több tanulmány is igazolta már a migrén és a stroke közötti összefüggést, ez lehet az első kutatás, amely kimutatta, hogy a migrén milyen mértékben járul hozzá a stroke kockázatának növekedéséhez a fiatal felnőttek körében.