Robbanásveszély Európa keleti felén, az oroszok behívásával fenyegetőznek

Szorul a hurok Gagauzia Putyin-barát vezetőjének nyaka körül. A Moldovához tartozó autonóm terület elnöke kikiáltaná a függetlenséget és orosz segítséget venne igénybe, ha az ország egyesül Romániával. Közben egy nagyszabású büntetőeljárás egyik vádlottja is lett belőle.

Amennyiben Moldova katonai invázióval reagálna a gagauz függetlenségének kikiáltására, a regionális hatóságok bárkihez segítségért folyamodhatnak, így Oroszországhoz is – mondta a RIA Novosztyinak a Moldova részét képező autonóm terület, Gagauzia vezetője.

Evghenia Guțul újfent azt hangoztatta, hogy Gagauzia elindítja a Moldovától való elszakadás folyamatát, ha a chisinaui hatóságok úgy döntenek, hogy egyesülnek Romániával. A térség a posztszovjet köztársaság része akar maradni, de „intézkedéseket fog tenni”, ha az ország hatóságai úgy döntenének, hogy egyesülnek a szomszédos országgal.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök április 4-én támogatásáról biztosította a Moldovával való egyesülés gondolatát, de szerinte legkorábban akkor kerülhet sor, ha a másik román nyelvű állam is csatlakozik az Európai Unióhoz.

A moldovai gagauz autonómia vezetője az orosz közmédiának adott minapi interjújában arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyinra számíthatnak, egy márciusi találkozón ugyanis biztosította őt arról, hogy Oroszország támogatni fogja a térséget, mind gazdaságilag, mind pedig társadalmilag. Guțul már másodszor látogatott Oroszországba, és legutóbbi látogatását követően bejelentette, hogy minden gagauziai nyugdíjas és állami alkalmazott 100 eurót fog kapni Oroszországtól május 1-jétől, és egy orosz banknál fognak számukra bankszámlát nyitni.

Evghenia Guțul tavaly tavasszal nyerte meg a gagauz elnökválasztást, a Sor párt színeiben. A Sor párt oligarchája és alapítója, Ilan Shor súlyos korrupciós vádak miatt kiszabott, 15 éves letöltendő börtönbüntetés elől menekült vissza szülőhazájába, Izraelbe. Marina Taubert, a párt alelnöke 2023. május 1-jén őrizetbe vették a Chisinau Nemzetközi Repülőtéren, amikor épp Törökországon keresztül próbált szintén Izraelbe menekülni. A moldovai alkotmánybíróság 2023. június 19-én gyakorlatilag be is tiltotta a Sor pártot.

Maia Sandu moldovai elnök szerdán látogatást tett Gagauziában, ahol az ellene tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Sandu elítélte a kormánya ellen folytatott „olcsó propagandát”, és az EU által finanszírozott projekteket jelentett be, melyek célja a gagauziai életszínvonal növelése. Moldova 2022 nyara óta az Európai Unió tagjelölt országa.

Maia Sandu továbbra sem írta alá azt a rendeletet, amely a gagauz kormányzót a moldovai kormány tagjai közé választaná. Dorin Recean moldovai miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy felelősségre vonják majd az Oroszországba látogató politikusokat.

Április elején Gagauzia vezetője be is jelentette, hogy vádat emeltek ellene a Sor párt elleni büntetőeljárásban. Az oroszbarát média szerint Guțul idén ősszel elindulhat Sandu ellen a moldovai elnökválasztáson.