Elon Musk találkozója Indiában: Új gyárépítés a láthatáron?

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója bejelentette, hogy Indiába utazik, hogy találkozzon Narendra Modi miniszterelnökkel, és várhatóan jelentős beruházási terveket fog bejelenteni az országban. India nemrégiben csökkentette az elektromos járművek importadóját azoknak a gyártóknak, akik helyi gyártást ígérnek, ami kedvező feltételeket teremthet a Tesla számára.

Elon Musk az X-en tett bejelentést arról, hogy Indiába látogat, és bár az utazás pontos időpontját nem közölte, hamarosan fontos beruházások bejelentésére számíthatunk. A Tesla vezetője korábban említette, hogy India magas importvámjai akadályozzák a cég piacra lépését, de a múlt hónapban bejelentett adócsökkentés, amely 500 millió dolláros beruházást és három éven belüli helyi gyártás megkezdését követeli meg, új lehetőségeket nyithat meg.

A tervezett találkozó Újdelhiben várhatóan április 22-i héten kerül megrendezésre, ahol a megbeszélések során szóba kerülhet a Tesla indiai gyártásának elindítása is. A látogatás időzítése összefügghet az indiai választások kezdetével, amelyek április 19-én kezdődnek és két hónapig tartanak, és amelyek során Modi pártjának harmadik ciklusra való győzelme várható.

Musk és Modi korábban New Yorkban találkoztak, ahol a miniszterelnök jelentős beruházásokra szólította fel a Tesla vezérét. A Tesla indiai tervei egy olyan időszakban kerülhetnek előtérbe, amikor a vállalat az USA-ban és Kínában is értékesítési nehézségekkel küzd, és az év eleje óta a részvényei jelentős értékvesztést szenvedtek.

India gazdasági növekedése figyelemre méltó, hiszen 2022-ben a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált, megelőzve az Egyesült Királyságot, és a tavalyi utolsó negyedévben 8,4 százalékkal bővült, amit részben a feldolgozóipar növekedése magyaráz. A Tesla németországi üzemében megkezdte a jobbkormányos autók gyártását is, amelyeket még az idén Indiába exportálnak.

Szakértők szerint a Tesla betörése az indiai piacra azért hozhat fordulatot, mert a fő amerikai és kínai piacokon a lassuló elektromos autók iránti kereslet egybeesik a kínai autógyártók által támasztott verseny erősödésével. A Tesla az első negyedéves kiszállítások csökkenéséről számolt be, ami elmaradt az elemzői becslésektől.

India elektromos gépjármű piaca kicsi, de növekszik, és a helyi autógyártó Tata Motors uralja, ami most megváltozhat. Az EV-k az összes autóeladásnak mindössze 2 százalékát tették ki 2023-ban. Az indiai kormány 2030-ra, ambiciózusan 30 százalékos szintet tűzött ki célul.