Az emberi petefészek sejtjeinek első térképe

Kutatók készítettek először átfogó térképet az emberi petefészek sejtjeiről, amely hozzájárulhat a termékenységi problémák jobb megértéséhez és kezeléséhez.

A Live Science beszámolója szerint a tudósok szervdonorok petefészekszöveteinek elemzésével azonosították azokat a géneket, amelyek aktiválódnak a normál petefejlődés során. Ezen kutatás során a tüszőkben található kulcsfontosságú gének kerültek fókuszba, melyek az érett petesejtek termelődésében játszanak szerepet.

A Science Advances szaklapban publikált eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy a folyamatok jobb megértése új termékenységi kezelések kifejlesztéséhez vezethet. Ariella Shikanov, a tanulmány egyik szerzője szerint az új adatok segítségével megérthetővé válik, hogy mi teszi a petesejtet jóvá, és mely tüszők képesek növekedni, ovulálni, megtermékenyülni és végül babává válni.

A kutatók a fejlődő tüszőkben található főbb sejttípusokban, mint például a petesejtekben és a reproduktív hormonokat termelő támogató sejtekben, a génaktivitás különböző mintázatait azonosították. Shikanov hozzátette, hogy a petesejtekben expresszálódó gének ismeretében tesztelhető, hogy ezeknek a géneknek a befolyásolása vezethet-e működőképes tüsző kialakulásához, és elméletileg lehetőség nyílik mesterséges petefészek létrehozására is, amelyet később vissza lehet ültetni a szervezetbe.

A kutatások hosszú távú célja, hogy mesterséges petefészkeket hozzanak létre azoknak a nőknek, akik termékenységkárosító orvosi kezelésben, mint például kemoterápia vagy sugárkezelés, részesültek. Ezek a mesterséges petefészkek a betegek által a kezelés előtt összegyűjtött és lefagyasztott szövetekből készülhetnek majd el, és a tárolt szövet módosítható lesz annak érdekében, hogy olyan tüszőket tartalmazzon, amelyek nagyobb eséllyel maradnak életben a visszaültetés után, így helyreállítva a hormon- és petesejttermelést.