Éhínség sújtja Észak-Gázát

Az Egyesült Államok vezető humanitárius tisztviselője, Samantha Power elismerte, hogy éhínség van Észak-Gázában, ami a gázai háborús helyzet következménye. Az USAID vezetője szerint az alultápláltság aránya az övezet északi részén október 7. előtt szinte nulla volt, most azonban minden harmadik gyermeket érint.

A CNN beszámolója szerint Power, az USAID ügyvezetője, aki a kongresszusi meghallgatáson szólalt fel, az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan beszélt az éhínség jelenlétéről Gázában. Korábban csak a veszélyre figyelmeztettek, de most már konkrét éhínségről van szó.

A segélyszállítmányok kérdése is egyre kritikusabbá válik a térségben. Az UNICEF csütörtökön arról számolt be Twitteren, hogy egyik járművüket éles lőszer találta el, amikor a déli részből az északiba próbáltak átkelni. Ezen kívül nemrégiben nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy az izraeli hadsereg egy hibás légi csapás során a World Central Kitchen hét önkéntesének halálát okozta.

Jamie McGoldrick, az ENSZ jeruzsálemi humanitárius koordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy hónapok óta kérik Izraelt a humanitárius segélyek mennyiségének növelésére Gázába. Az izraeli vezetéstől mostanra kezdenek érkezni vállalások ezzel kapcsolatban, de a tényleges végrehajtás még várat magára.