Egy leopárd éjszakai vadászatát örökítették meg először

Először sikerült filmre venni, hogy egy leopárd hogyan végez prédájával az éjszaka sötétjében, amit David Attenborough stábja rögzített.

A történelmi jelentőségű felvételen megfigyelhető, hogy a nagymacska a teljes sötétségben is képes hatékonyan vadászni, köszönhetően kiváló látásának, még akkor is, ha a zsákmány 20 méterre, egy fa tetején található. A videón egy sárgás babuin (Papio cynocephalus) látható, amelyet a leopárd (Panthera pardus pardus) ejtett el, annak ellenére, hogy a páviánok éjszakára a fákra húzódnak fel, hogy elkerüljék a földi ragadozókat.

A felvételen az is látható, ahogy a leopárd elejti a majmot, és a vér a faágról lecsöpög, ami még a fekete-fehér képeken is felkavaró látványt nyújt. David Attenborough, a természetfilmek legendás alakja, a jelenet láttán elmondta, hogy még a lélegzete is elállt a látványtól.

Az afrikai leopárdok a leginkább sötét éjszakákon indulnak vadászatra, és ha a Hold fénye erős, megvárják, hogy lenyugodjon, csak a koromsötétben kezdenek el mozogni. Ebben a sötétségben, ahol más állatok már alig látnak, a leopárdok még a faágakon is könnyedén ugrálnak.

Ez a különleges felvétel Attenborough Emlősök című új sorozatának részeként készült, és a sorozatban teljes hosszúságban megtekinthető. Az eseményeket talán még egy új technológiával készült láthatatlanná tévő pajzs mögül is megfigyelhetnénk, amelyet a brit Invisibility Shield fejlesztett ki. A pajzs második generációs változatát apró lencsékkel látták el, melyek elterelik a fényt, így az eszköz mögött lévő objektumok eltűnnek, miközben a háttér látható marad, bár kissé homályosan.

A cég által kifejlesztett technológia most már ívelt pajzsnál is működik, és a pajzsot egyetlen darabból készítik, nem szükséges ragasztót használni a konstrukcióhoz. Az Invisibility Shield a Kickstarter közösségi tőkegyűjtő oldalon veszi fel az előrendeléseket, ahol a célösszeg többszörösét gyűjtötték össze rövid idő alatt. Az eszközből háromféle méretűt készítenek, és az eredeti méretük töredékére összecsukhatók, tehát könnyen hordozhatók.