Az EU-ban az emberek hirtelen böngészőt váltanak

Az Európai Unióban az Apple felhasználók mostantól szabadon választhatnak böngészőt az iOS 17.4 frissítés óta, ami jelentős növekedést eredményezett a független böngészőfejlesztők letöltéseiben.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya, a Digitális Piaci Törvény (DMA), amely márciusban lépett hatályba, kötelezi az Apple-t és más operációs rendszer-fejlesztőket, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára a szabad böngészőválasztást.

Az Apple válasza erre az iOS 17.4 frissítés volt, amelyben a Safari első indításakor megjelenik egy menü, ahol a felhasználók kiválaszthatják és letölthetik a kívánt böngészőt. A kiválasztott böngésző automatikusan az alapértelmezetté válik, de a felhasználók később is módosíthatják ezt a beállítást.

A Reuters jelentése szerint a független böngészőfejlesztők jelentős növekedést tapasztalnak az EU-ban a letöltések számában. A ciprusi Aloha Browser például 250 százalékos növekedést ért el, de a norvég Vivaldi, a német Ecosia és az amerikai Brave is hasonlóan pozitív eredményekről számolt be.

Az Apple további lépéseket tett a böngészőmotorok szabad használatának elősegítésére is, így már nem kötelező a Safari WebKit-technológiáját használni minden iOS-es böngészőben. Ennek ellenére a böngészőmotor cseréje komplex és költséges folyamat, így nem biztos, hogy minden fejlesztő dönt a váltás mellett, különösen mivel az EU piaca globális szinten nem számít nagynak.

Az új belépők, mint például az Opera One, előnyösebb helyzetben vannak, mivel teljesen új böngészőt fejlesztenek saját webmotorral.