Kínai rendőrök jelenléte az EU-ban: Brüsszel aggodalma

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki a kínai rendőrök esetleges magyarországi, és más uniós országokban való jelenlétével kapcsolatban, ami újabb jogállamisági eljárásokat vonhat maga után.

Az uniós törvényhozás vitájában Mathieu Michel, belga miniszterelnök-helyettes a kínai befolyásszerzési törekvések elleni fellépés szükségességét hangsúlyozta. Michel szerint a kínai rendőri erők európai jelenléte hibrid fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni, és amely ellen az EU-nak határozottan fel kell lépnie.

A Safeguard Defenders nevű civil szervezet által 2022-ben nyilvánosságra hozott adatok szerint Kína világszerte, köztük az EU területén is, illegális rendőrkapitányságokat működtet. Az EU tagállamai közül többen is lépéseket tettek ezeknek a hivataloknak a felszámolására. Olaszországban például azonnal megszüntették a kínai-olasz rendőrpárosok közös járőrözését, amikor a botrány kirobbant.

Margaritisz Szhínász, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy a kínai rendőrök gyakorlata elfogadhatatlan, emberi jogi jogsértést és a jogállamiság megsértését jelenti. Szhínász szerint az EU-nak meg kell őriznie a jogállamiság és a biztonság garantálásának feladatát, és határozottan el kell ítélni a befolyásszerzés minden módját.

Tonino Picula horvát szociáldemokrata képviselő és Cseh Katalin momentumos képviselő is bírálta a kínai rendőrség jelenlétét, amely szerintük az európai alapértékek feladását jelentheti. Reinhard Bütikofer, német zöldpárti képviselő szerint az EU-nak fel kell karolnia a kínai rendőrök által Európában elfogott disszidensek ügyét, és érvényteleníteni kell a kínai rendőrök jelenlétét lehetővé tevő szerződéseket.

Anna Bonfrisco, az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának tagja, a kínai kommunista párt európai kémtevékenységét és az emberi jogok megsértését emelte ki, hangsúlyozva, hogy a korrupt kínai rendszert ki kell szorítani az EU tagállamainak területéről.