Magyar kézben fut össze öt ország mobil infrastruktúrája

Az infokommunikációs iparág egyik világsztárjának számít dr. Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója, aki egyben öt országért felelős régiós vezetője is. A vállalat bázisállomásokat épít és üzemeltet, amelyek a magyarországi mobilszolgáltatóknak és a gazdaság más szereplőinek is szolgáltatásokat nyújtanak, így hozzájárulva a szupergyors és széles körben elérhető mobilinternethez.

Dr. Budai J. Gergő a jogi világból indult, a White & Case magyarországi ügyvédi irodájánál kezdte pályafutását, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett jog- és államtudományi diplomájával dolgozott. Mentoraitól és kollégáitól sokat tanult, és bár lehetősége volt külföldön is dolgozni, Magyarországon maradt. Életfilozófiáját édesapja diplomatai pályája és édesanyja, egy vegyészmérnök által nevelt bátorság és nyitottság határozza meg. A Pfizer magyarországi jogi igazgatójaként kezdte karrierjét a gyógyszeriparban, ahol a magyar operáció mellett több más országban is dolgozott, és a cég globális tanácsadó testületében is részt vett New Yorkban. A Mid Europa Partners tőkebefektetési alap hívta a válságmenedzsment csapatba az Invitel távközlési céghez, ahol a csődközeli helyzetből növekedési pályára állította a vállalatot. A Vodafone Magyarországnál a nagykereskedelemért és a külkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesként, majd az igazgatóság alelnökeként dolgozott, ahol a Vodafone a második legnagyobb szereplővé vált Magyarországon.

A Vodafone Európa tíz országában toronyvállalatokat hozott létre, és a Vantage Towers megalapításakor Budai J. Gergőt kérték fel, hogy vezesse a magyarországi vállalkozást. A Vantage Towers kezdetben teljesen a Vodafone tulajdona volt, majd bevezetésre került a frankfurti tőzsdén, ahol a Vodafone még többségi tulajdonos maradt. Később a KKR és a GIP befektetők is érdeklődtek a vállalat iránt, amelyet a Blackrock felvásárolt. A Vodafone időközben kivezette a Vantage Towers-t a frankfurti tőzsdéről, és jelenleg a Vodafone és a Wall Street-i befektetők birtokolják a részvények 89,3 százalékát. A Vantage Towers ma már nem csak a Vodafone-t, hanem valamennyi magyarországi mobilszolgáltatót és a gazdaság egyéb szereplőit is kiszolgálja, és stratégiai jelentőségűvé vált a távközlési infrastruktúrában.

Az 5G technológia terjedésével kapcsolatos félelmek és tévhitek ellenére Budai J. Gergő kiemeli, hogy az 5G hálózatok forradalmasítják az internetkapcsolatot, támogatva az autonóm járművektől az intelligens városokig szinte mindent. Az 5G elődeihez hasonlóan jóval az elektromágneses frekvenciák biztonsági határértékein belül működik, és a mobilszolgáltatók, valamint a hatóságok is folyamatosan ellenőrzik. A technológia előnyei között szerepel a telemedicina, a távoktatás, az intelligens városok és az IoT-alkalmazások fejlődésének lehetősége.

A Vantage Towers elnök-vezérigazgatója szerint a bázisállomásaikat kizárólag megújuló energia működteti, és a vállalat innovatív technológiákat telepít, mint az energiahatékony berendezések, a napelemek és a fejlett felügyeleti rendszerek. A digitális szakadék áthidalása és a konnektivitás biztosítása a vállalat jövőbeli stratégiájának szerves részét képezi. Budai J. Gergő hangsúlyozza, hogy a technológia kétélű fegyver, és arra ösztönzi az embereket, hogy a digitális technológiát jó célokra használják.