Digitális energiamenedzsment: jelentős megtakarítások a láthatáron

Az energiahatékonyságot növelő digitális megoldások akár 5-15%-os energiafogyasztás-csökkentést is lehetővé tehetnek, miközben csökkentik a karbantartási időt és a nem várt leállások számát - hangzott el a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján.

A világ energiaigénye folyamatosan növekszik, és az előrejelzések szerint 2050-ig akár 50%-kal is emelkedhet, ami a városiasodásnak, az új beruházásoknak és a technológiák fejlődésének köszönhető. Az energiahatékonyság iránti igény ennek következtében többszöröse lesz a jelenleginek. Az épületek esetében a felhasználás legalább 80%-os csökkentését, míg az iparban körülbelül 50%-os mértékű csökkentést tesz lehetővé az energiahatékonyság - mondta Németh Gábor, a Schneider Electric szolgáltatási igazgatója.

A digitális technológiák fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre több adat álljon rendelkezésre, amelyeket az energiahatékonyság növelése érdekében használhatunk fel. A decentralizáció és dekarbonizáció trendjei mellett a megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet kapnak az energiafelhasználásban.

A megoldás az elektromos és digitális energiarendszerre való átállásban rejlik. Az elektromosság a zöldenergiát biztosítja, míg a digitalizáció segít okosan felhasználni a megtermelt tiszta energiát. A kettő kombinációja lehetővé teszi a fenntartható, zöld és okos energiafelhasználás megvalósítását.

A Világgazdasági Fórum elemzése szerint a megtermelt energia 60%-a elvész vagy elpazaroljuk, ezért az energiahatékonyságot növelő technológiák használata kulcsfontosságú a kijelölt éghajlati és energiaválság kezelésére vonatkozó célok elérésében.

A Schneider Electric által szállított energiamenedzsment rendszerekkel akár 5-15%-os energiafogyasztás-csökkentés is elérhető, az ingatlan vagy létesítmény adottságaitól függően. Az innováció ma már szinte mindenhol jelen van, az ingatlanszektorban, az adatközpontokban, az iparban és az energiaelosztásban egyaránt.

Németh Gábor három szintet különböztet meg az energiamenedzsment platformoknál: a terepi eszközök, az "edge kontroll" szoftverek és az applikációs (advisor) szint, ahol az értékelések és elemzések történnek.

Az állapotfüggő üzemeltetés biztosítja az energiahatékony felhasználást és az ellátásbiztonság növelését. A tudatos üzemeltetés lehetővé teszi a megelőzést, a kockázatok csökkentését és a működési költségek csökkentését.

A digitális technológiák már elérhetőek a piacon, és segítenek a költségmegtakarítások elérésében. A digitális ikerpár lehetővé teszi a hálózatok átláthatóságát, a Scada rendszerek pedig a felügyelet mellett beavatkozásokat is képesek végrehajtani. Az állapotfüggő karbantartás a digitális karbantartásnak köszönhetően valósítható meg.

A fogyasztók folyamatos felügyelete, az előrejelzések és a kiemelt fogyasztók ellenőrzése biztonságot ad a felhasználóknak, míg a berendezések élettartamának figyelése és a hálózat minőségének ellenőrzése növeli a megbízhatóságot. Az energiahatékonyság növekedése az energiafelhasználások és veszteségek elemzéséből és kiértékeléséből adódik.

A digitális ikerpár segítségével a villamos rendszerekben való biztos navigálás lehetséges, a felhő alapú platform pedig távoli hozzáférést biztosít az online felülethez. A dinamikus, állapotfüggő üzemeltetés vagy karbantartás során az aktuális műszaki állapotot vesszük figyelembe, és ez alapján történik meg a beavatkozás, amikor az szükséges. Ezzel a módszerrel akár 40%-kal csökkenthető a karbantartási idő, és akár 75%-kal a nem várt leállások, ami további megtakarítást eredményez.