Dél-Korea miniszterelnöke benyújtotta lemondását

A dél-koreai kormánypárt vezető politikusai, köztük az ország miniszterelnöke, Han Dokszu is, lemondásukat nyújtották be a szerdai országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos vereség után.

A The Guardian és a Yonhap hírügynökség beszámolója szerint a választási eredmények következtében a konzervatív elnök, Jun Szogjol pozíciója is meggyengült. Az országgyűlési választásokon a liberális ellenzéki pártok arattak elsöprő győzelmet, ami jelentős csapást jelentett az elnök és pártja számára. Jun Szogjol elnök „alázatosan elfogadja” a választások eredményét és államügyek átdolgozását, valamint a gazdasági helyzet javítására összpontosítást ígérte.

Han Dokszu miniszterelnök és vezető tanácsadói, valamint a Jun Szogjol elnök alá tartozó legközelebbi tanácsadók és főtitkárok is április 11-én, csütörtökön adták be tömegesen lemondásukat, miután nyilvánvalóvá vált a Népi Erő Párt (PPP) gyengülése. A pártvezető, Han Donghun is lemondott, teljes felelősséget vállalva a választási eredményért. Han Donghun korábban igazságügyi miniszter volt, majd tavaly december óta a párt választási kampányát vezette.

A választási eredmények részletezése szerint a Demokrata Párt (DP) 254 mandátumból 161-et szerzett meg, míg a PPP 90 mandátumot kapott. Az arányos képviselői helyeket is figyelembe véve a DP és szatellitpártja összesen 175, a PPP és szatellitpártja pedig 108 mandátumot tarthat meg. Az ellenzék azonban nem érte el a 300 fős országgyűlés kétharmadát, ami szükséges lenne az elnöki vétók és az alkotmánymódosítások megakadályozásához.

A választásokon csaknem 29,7 millió ember, azaz a választásra jogosultak 67 százaléka adta le voksát, ami 32 éve a legmagasabb részvételi arányt jelenti a dél-koreai parlamenti választások történetében.

Jun elnöki mandátumából még három év van hátra, így pártjának gyengülése a szakértők szerint egyfajta félidős szavazásnak is tekinthető Jun támogatottságáról. Az elnök népszerűsége az utóbbi időben jelentősen gyengült, többnyire az országban meredeken emelkedő infláció, a lakhatási nehézségek, a több mint egy hónapja tartó orvossztrájk, valamint a first ladyt és édesanyját érő pénzügyi csalással és korrupcióval kapcsolatos vádak miatt. Az ellenzék választási sikere azt jelenti, hogy az elnök a 2027-ig tartó mandátuma alatt „béna kacsa” lesz: nagyrészt cselekvésképtelenné válik belföldön.