Félmilliós fizetéssel kecsegtet az orosz fapados diszkont

Az elszabadult élelmiszerárak mellett csábítóan hangzik a beígért húsz százalékkal olcsóbb vásárlás lehetősége, amit egy orosz tulajdonú kereskedelmi lánc, a Mere ígér, amely állítólag jócskán alámehet versenytársai árainak.

Az elmúlt időszakban felröppent hírek szerint a Mere, amelyet a „fapados Aldi” néven is emlegetnek, tervezi a hazai piacra való betörést. Németországban már okozott felfordulást, amikor 2019-ben Lipcse külvárosában megnyitott egy üzletet, ahol a kedvezményvadászok két nap alatt szinte mindent felvásároltak, ami miatt váratlan áruhiány lépett fel.

A Mere, amely 2009-ben alakult és krasznojarszki központtal rendelkezik, Oroszországban Szvetofor, azaz jelzőlámpa néven működik, és 800 üzletet üzemeltet. Az üzleti sikerük titka az egyszerűségben rejlik: az áruházak ipari csarnokokhoz hasonlítanak, minimális berendezéssel, a termékeket raklapról kínálják, nem költenek reklámra, és kevés alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kulában olcsó az élet

A Magyarországhoz legközelebbi Mere diszkont Szerbiában, Kulában található. Az Index stábja ellátogatott oda, hogy szemügyre vegye az árukínálatot és az árakat. A riportból kiderült, hogy a Mere árai jelentősen alacsonyabbak, mint a magyarországi diszkontoké. Egy kísérleti bevásárlás költsége 16 ezer forint volt, míg Magyarországon ugyanez 30 ezer forintba került volna.

Jönnek-e Magyarországra?

A Mere Szerbiában gyorsan terjeszkedik, jelenleg 43 üzlettel rendelkezik. A magyarországi terjeszkedés is illeszkedhetne a Kelet-Európára fókuszáló stratégiájukba, azonban ellentmondásosak a hírek a diszkontlánc magyarországi betelepüléséről. A magyar kormányzati szereplők is csak a sajtóból értesültek a terjeszkedésről.

Nettó félmilliós fizetést ígérnek

A legfrissebb hírek szerint a Mere már bejegyezte cégét Magyarországon, 11 alkalmazottat felvett, és továbbiakat toboroz. A Telex által idézett Linked In álláshirdetés szerint beszerzési menedzser pozícióra keresnek munkatársakat 1300 eurós, mintegy félmillió forintos nettó fizetéssel, és eladásoktól függő jutalékrendszerrel. A hirdetést a Magyarországon bejegyzett TS Retail Kft. adta fel, amelynek tulajdonosai megegyeznek az oroszországi Mere tulajdonosaival.