A mRNS-technológia alkalmazása a rák elleni harcban

A Nobel-díjas Karikó Katalin által kifejlesztett mRNS-technológia nem csak a koronavírus, hanem más fertőző betegségek és a rák elleni küzdelemben is úttörő szerepet játszik. A technológia segítségével készült vakcinák már klinikai vizsgálatok alatt állnak, és ígéretes eredményeket mutatnak.

A Népszava cikke szerint a Karikó Katalin és Drew Weissman által szabadalmaztatott mRNS alapú gyógyszerfejlesztési technológia a koronavírus elleni vakcinák mellett más fertőző kórokozók és a rák ellen is alkalmazható. Karikó, aki a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, nemrégiben tartotta meg székfoglalóját.

A rák elleni harcban az mRNS-technológia alkalmazása már előrehaladott stádiumban van. A klinikai vizsgálatok eredményei alapján várható, hogy az évtized végéig jelentős előrelépések lesznek ezen a területen. Az eljárás során az mRNS-t a daganatos sejtekbe juttatják, ahol az immunrendszer sejtjei felismerik és megsemmisítik a rákos sejteket. A módszer hosszú távú hatékonyságát az immunmemória biztosítja, amelynek köszönhetően az immunsejtek évekkel később is emlékeznek a tumorsejtek elpusztítására.

Jelenleg tíz különböző ráktípus elleni vakcina van tesztelés alatt, és a technológia további betegségek kezelésében is ígéretesnek tűnik. Több mint 150 mRNS-alapú készítmény fejlesztése zajlik, amelyek már a humán klinikai vizsgálatok szakaszában vannak.