Az energiabeszerzés kockázatai és a PPA-szerződések szerepe

A Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferencián Tihanyi Gábor, az E.ON Energiamegoldások szakértője a hosszú távú energiastratégia és a PPA-szerződések jelentőségét hangsúlyozta az energiabeszerzés kockázatainak kezelésében.

A vállalatok energiabeszerzési gyakorlata két különböző megközelítés mentén alakulhat: a tendereztetés és a hosszú távú energiastratégia. Tihanyi szerint a hosszú távú stratégia biztosítja a tervezhetőséget és a kockázatkezelést, amelynek fontos elemei a PPA-szerződések. Ezek a szerződések lehetővé teszik a megújuló alapú villamos energia hosszú távú, előre meghatározott áron történő beszerzését, elősegítve ezzel a fenntarthatósági célok teljesítését és a megújuló energiatermelés finanszírozhatóságát.

A PPA-szerződések előnyei mellett Tihanyi számos kockázatra is felhívta a figyelmet, amelyek között szerepel a piaci árvolatilitás, a harmadik fél bevonásának időzítése, az időjárás-függő termelés kiegyenlítése, az adózási kérdések, az országok közötti eltérő szabályozás, a zöld források elérhetősége, a túlvásárlás és a greenwashing veszélye.

Tihanyi Gábor kiemelte, hogy a jövőben a PPA-szerződések feltételei változhatnak, és előfordulhat, hogy kevésbé kedvező körülmények között kell majd megkötni ezeket a megállapodásokat, ami hosszú távon további kockázatot jelenthet.