A globális akkumulátorpiac robbanásszerű növekedése várható

A Roland Berger friss elemzése szerint, bár az elektromos autók iránti kereslet növekedése lassulhat, az akkumulátorpiac továbbra is jelentős növekedés előtt áll. A lítium-ion és nátrium-ion akkumulátorok iránti igény 2020 és 2030 között várhatóan több mint tizennyolcszorosára nőhet.

A tanulmány kiemeli, hogy az autóipar átállása az akkumulátoros elektromos járművekre jelenti a fejlődés fő mozgatórugóját. Az elektromos járművek fogják adni a lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet mintegy 80%-át a következő évtizedekben. Az iparágban megfigyelhető, hogy az ázsiai vállalatok mellett új gyártók lépnek be az amerikai és európai piacokra, ahol a technológiai innovációk és a hatékonyabb gyártási módszerek kerülnek előtérbe.

A tanulmány szerint az akkumulátorok iránti kereslet 2030-ra elérheti a 4900 gigawattórát, ami jelentősen meghaladja a korábbi, 4000 GWh körüli előrejelzéseket. A bejelentett globális termelési kapacitások még ennél is magasabbak lehetnek, azonban kérdéses, hogy ezek a tervek valóban megvalósulnak-e. Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere szerint különösen Kínán kívül nem várható túlkapacitás, mivel az alapanyagok, az emberi erőforrások és a lekötött értékesítések hiánya gátolja a gyártók teljesítményét.

A piaci egyensúlytalanságokat tovább súlyosbítják a nemzeti jogszabályok. Az USA, Kína és Európa között jelentős eltérések figyelhetők meg a termelési kapacitások és a követelmények terén. Schannen szerint Észak-Amerikában új piaci szereplők jelennek meg, Európában pedig a sok új bejelentett kapacitás miatt piaci konszolidáció várható, míg Kínában túlkapacitások alakulnak ki, ami az exportnyomást növeli.

A Kínából származó akkumulátorok amerikai importját jelentős adók és a kínai gyártók előtt álló akadályok nehezítik, ezért a kínai gyártók inkább az európai piac felé fordulnak, ami növeli a helyi gyártók költségnyomását.

Az innovációk, különösen a gyártási technológiák terén, egyre fontosabb szerepet kapnak az akkumulátor-ágazatban. Az USA és Európa igyekszik az innovatív termék- és folyamattechnológiák révén csökkenteni az ázsiai gyárak előnyét. A költséghatékony és fenntartható akkumulátorgyártás egyensúlyának megtalálása kulcsfontosságú lehet a versenypozíciók javításában a dinamikusan fejlődő piacon.