Az Univerzum legnagyobb 3D-s térképe és a világvége újraértelmezése

Csillagászok az Univerzum eddigi legnagyobb 3D-s térképét hozták létre, amely interaktív VR-videó formájában mutatja be a kozmoszt, és felveti a lehetőségét, hogy a világvége másképp történhet meg, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

A Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) projekt keretében készült térkép az első év adatait tartalmazza, amelyek 5,7 millió galaxist és kvazárt ölelnek fel a tervezett 40 millióból. A tudósoknak lehetőségük nyílik arra, hogy akár 11 milliárd fényév mélyen is belelássanak a térbe és az időbe, így a korai univerzumot is megfigyelhetik.

A DESI célja nem csupán lenyűgöző térképek és videók készítése, hanem a sötét energia, az univerzum tágulását gyorsító rejtélyes erő vizsgálata is. A jelenlegi legelfogadottabb kozmológiai modell, a Lambda hideg sötét anyag (LCDM) modell szerint a sötét energia az univerzum tartalmának 68 százalékát teszi ki, de nyugtalanítóan keveset tudunk róla.

A DESI segítségével a csillagászok képesek lesznek megmérni galaxisok és kvazárok millióinak távolságát és sebességét, és így kiszámíthatják az univerzum tágulásának sebességének változását az idők során. Nathalie Palanque-Delabrouille, a projekt társfelelőse szerint már az első év adatai alapján is mérhető az univerzum tágulási története a kozmikus idő hét különböző szeletén.

Azonban a DESI adatai és más tanulmányok adatainak kombinálása során találtak néhány érdekes utalást, amelyek nem illeszkednek tökéletesen az LCDM-modellhez. Úgy tűnik, hogy a hozzánk legközelebbi galaxisok nem távolodnak olyan gyorsan, mint ahogy a sötét energia állandósága esetén várható lenne. Ez arra utalhat, hogy a sötét energia hatása idővel gyengülhet.

Ez a felfedezés azt sugallja, hogy az univerzum végső sorsa eltérhet a korábban feltételezett „hőhaláltól”, amikor is a sötét energia minden anyagot olyan messzire sodor, hogy az atomok nem tudnak többé molekulákká csoportosulni. Ha a sötét energia változékonyabb, akkor a világvége forgatókönyve is más lehet.

A DESI adatai azonban még előzetesek, és a következő években várhatóan további elemzésekkel pontosítják a megfigyeléseket. Palanque-Delabrouille szerint ezek az ellentmondások lehet, hogy eltűnnek a teljes ötéves adatgyűjtés és elemzés után. A DESI 2026-ban fejezi be az adatgyűjtést, és ezt követően frissítést kaphat a további munkához.