Az Instagram új funkcióval védi a kiskorúakat

Az Instagram bejelentette, hogy új biztonsági funkciót vezet be, amelynek célja, hogy megakadályozza a kiskorúakat érintő visszaéléseket, úgy, hogy elhomályosítja az üzenetekben található meztelen képeket.

Az új funkció két részből áll: egyrészt automatikusan elhomályosítja a meztelenséget tartalmazó képeket, másrészt figyelmezteti a felhasználókat, és próbálja lebeszélni őket az ilyen tartalmak elküldéséről. A tizenévesek számára ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint aktív lesz, míg a felnőtteket egy értesítés fogja arra ösztönözni, hogy kapcsolják be ezt a védelmi funkciót. A tesztelés május elején kezdődik néhány közép- és latin-amerikai országban, és sikeres eredmény esetén globálisan is bevezetik.

Capucine Tuffier, a Meta francia leányvállalatának gyermekvédelmi felelőse szerint az intézkedések célja, hogy csökkentsék a szexuális tartalmú fotók készítését és terjesztését. A rendszer lehetőséget ad a címzetteknek, hogy döntsenek arról, megtekintik-e a potenciálisan kifogásolható képeket.

Az Instagram továbbá automatikus üzeneteket küld a meztelenséget tartalmazó képek küldőinek és címzetteinek, amelyek felhívják a figyelmet a fotók visszaélésre adható lehetőségére, és arra, hogy az ilyen esetekben az érintett felhasználók profiljait zárolhatják.

A mesterséges intelligencia által vezérelt eszközök képesek lesznek azonosítani és korlátozni azokat a profilokat, amelyek zsarolási kísérleteket tesznek a kiskorúak ellen. Ezek a profilok nem láthatják a kiskorú címzettek listáját, és a keresőmezőben sem jelennek meg a kiskorúak profilnevei.

Végül, a Meta figyelmeztetni fogja azokat a kiskorú felhasználókat, akik olyan személyekkel léptek kapcsolatba, akikkel szemben visszaélés vagy zsarolás gyanúja merült fel. Ilyenkor az érintett felhasználókat egy weboldalra irányítják, ahol segítséget és tanácsot kaphatnak, valamint bejelentést tehetnek.

Ez az intézkedéscsomag a Meta második lépése a kiskorúak védelme érdekében, miután januárban már bevezettek korlátozásokat, amelyek szerint a kiskorúak csak szülői engedéllyel változtathatják meg profiljuk beállításait, férhetnek hozzá érzékeny tartalmakhoz, vagy kaphatnak üzeneteket olyan személyektől, akiket nem követnek.