Európát fenyegető csoport, amelytől még a tálibok is tartanak

Bár az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezetet a nemzetközi összefogásnak köszönhetően sikerült visszaszorítani, a szervezet maradványai még mindig aktívak. Az ISIS-K, az IÁ afganisztáni leágazása, különösen kegyetlen csoportként ismert, amely még a tálibokat is radikalizmusra szólítja fel.

Az Iszlám Állam 2015 után elvesztette a területeit Irakban és Szíriában, de nem sikerült teljesen megsemmisíteni őket. A szervezet maradványai Afganisztán keleti részén, a törzsi zónában rejtőznek el, ahol még a pakisztáni hadsereg sem meri ellenőrzése alá vonni a területet.

Az ISIS-K, az Iszlám Állam Khorászán Tartomány nevű afganisztáni leágazása, 2015 óta aktív, és állományát többek között Irakból, Szíriából, Üzbegisztánból érkezett harcosokkal töltötték fel. A csoport Afganisztán mellett Pakisztánban is erős jelenléttel bír, és még a tálibok is tartanak tőlük.

A Khorászán tartomány nevének földrajzi és vallási jelentősége is van, hiszen egy ősi történelmi régióra utal, amely több mai állam területét is magába foglalja. A dzsihadista ideológiában Khorászán egy győztes és igazságot képviselő csoport szimbólumaként jelenik meg.

Az ISIS-K már régóta terjeszkedik Közép-Ázsiában is, és több kegyetlen támadást is végrehajtottak, mint például a 2021-es kabuli repülőtér elleni robbantás, vagy a pakisztáni választási nagygyűlésen elkövetett merénylet. Idén januárban pedig az iráni Kerman városában emlékeztek meg Kászem Szulejmániról, amikor a csoport kettős merényletet hajtott végre.

Európában is nő a feszültség, különösen a moszkvai Crocus City Hallban történt vérengzés után, amelyet az ISIS-K vállalt magára. Az orosz hatóságoknak már korábban is problémát okoztak a szélsőségesek, és a francia hatóságok is növelték a terrorveszély elleni készültséget a párizsi olimpiai játékok közeledtével. Gabriel Attal kormányfő szerint több ezer katonával erősítik a terrorista-ellenes egységeket, míg Gérald Darmanin belügyminiszter az olimpiai játékok biztonságát nevezte meg a legfontosabb prioritásként.

Az olimpiai játékok megnyitóját a Szajnán tervezik megtartani, ahol a francia rendőrségnek mintegy háromszázezer nézőt kell majd ellenőriznie.