Az Európai Parlament elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az uniós villamosenergia-piac reformjára irányuló jogszabályt, amely védelmet nyújt a fogyasztóknak az áringadozásokkal szemben, és döntött a gáz- és hidrogénpiacok új irányelvéről is.

Az Európai Parlament (EP) közleménye szerint a jogszabály lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy fixáras vagy dinamikus árszerződéseket kössenek, és hozzáférjenek az ezzel kapcsolatos fontos információkhoz. A szolgáltatók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket, és az uniós tagországok megtilthatják nekik, hogy megszakítsák a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását bizonyos vitás helyzetekben.

A jogszabály értelmében a különbözeti szerződések révén a hatóságok kompenzálhatják az energiatermelőket, ha a piaci árak túl alacsonyak, illetve a termelőknek fizetniük kell, ha az árak túlzottan magasak. Ezek a szerződések minden új villamosenergia-termelési beruházásra alkalmazhatók lesznek, függetlenül az energiaforrás típusától.

Az uniós villamosenergia-árválság kihirdetésének mechanizmusát is meghatározza a jogszabály, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzanak a kis- és középvállalkozások, valamint az energiaigényes ipari fogyasztók villamosenergia-árainak meghatározására, ha a piaci árak nagyon magasak.

A jogszabályt a Tanácsnak is el kell fogadnia, hogy törvényerőre emelkedjen.

Az EP a gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelvet és rendeletet is elfogadta, amelyek célja az EU energiaágazatának szén-dioxid-mentessé tétele, a megújuló gázok és a hidrogén termelésének és integrációjának fokozása. Az intézkedések a geopolitikai feszültségek, különösen az Ukrajna elleni orosz háború által megzavart energiaellátás biztosítását és az éghajlatváltozás kezelését is szolgálják.

A rendelet megerősíti a tisztességes árképzés és a stabil energiaellátás mechanizmusait, lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy korlátozzák az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimportot, és öt évre kísérleti projektet indít az EU hidrogénpiacának megerősítésére. A hidrogéninfrastruktúrába történő beruházások növelésére is összpontosít, különösen a szénipari régiókban, elősegítve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén és a biometán felé való átállást.