Magyarországon járt az EU Katonai Bizottságának elnöke

Magyarországon tárgyalt az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke, a látogatás a magyar EU-elnökség katonai programjának kezdetét jelzi. A Honvédelmi Minisztérium budapesti sajtótájékoztatóján Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a magyar EU-elnökség katonai prioritásairól beszélt.

Az EU Stratégiai Iránytű program támogatása, a válságmenedzsment, a katonai képességek és a védelmi ipar fejlesztése állnak a magyar EU-elnökség katonai prioritásai között. Böröndi Gábor kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán helyzete és a magyar szerepvállalás továbbra is fontos szempontok. Idén először egy magyar parancsnok vezeti az EUFOR Althea műveletet, az EU balkáni katonai misszióját.

A vezérezredes az európai gyors reagálású erők fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és bejelentette, hogy Magyarország részt vesz az első, 2025-ig felálló európai harccsoport létrehozásában. A védelmi iparral kapcsolatban elmondta, hogy a magyar EU-elnökség támogatni fogja az európai védelmi technológiai és ipari alapokat, és hogy a magyar védelmi ipar ezen alapok integráns részét képezi.

Magyarország támogatja azt az informális dokumentumot, amelyet Ausztria, Németország, Belgium és Hollandia írt alá, és amely a Nyugat-Balkánt még inkább az EU fókuszába helyezi, szükség esetén az EU gyorsreagálási képességének bevetésével.

Az EU stratégiai autonómiájának támogatása mellett Magyarország a 2016-ban indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal ütőképes nemzeti haderőt épít. Októberben az EU vezérkari főnökeit látják vendégül, akiknek bemutatják a magyar védelmi erők képességeit az EU Integrated Resolve gyakorlat részeként megrendezett Brave Warrior gyakorlaton.

Robert Brieger vezérezredes, az EU Katonai Bizottságának elnöke szerint a magyarországi látogatás célja az együttműködés megerősítése és a közös biztonság- és védelempolitika szempontjából kulcsfontosságú kérdések megvitatása volt. Kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet Ukrajnában és a Vörös-tenger vidékén személyes találkozót igényel, ahol megvitathatók az aktuális és sürgős geopolitikai biztonsági és védelmi prioritások. Magyarország kiemelkedő részvételét az EU műveleteiben az uniós intézmények is elismerik. Brieger vezérezredes szerint Magyarország példamutató az EU közös biztonság- és védelempolitikája iránti elkötelezettségében, és a Nyugat-Balkánon szerzett tapasztalatai fontosak az EU-s kapacitásépítés és stabilitás előmozdításában.