Olasz virtus: megérkezett az első elektromos Alfa Romeo, a Milano

Az Alfa Romeo bemutatta első elektromos modelljét, a Milanót, amely a márka tisztán elektromos és lágyhibrid változatokban érkező újdonsága, és a Stelvio, Tonale, valamint a Giulia szedán kistestvérének tekinthető.

A Stellantis konszernhez tartozó olasz márka, az Alfa Romeo, a divatterepjárók és a szedánok után most egy crossoverrel bővíti kínálatát, amely a CMP2 platformra épül, és amelyet többek között a Jeep Avenger, a Peugeot 2008 és a Fiat 600 is használ. A Milano egyedi hűtőrácsa, karakteres fényszórói és hátsó lámpái révén válik felismerhetővé, az ikonikus pajzs alakú első hűtőrácsot is újratervezték, és LED mátrix fényszórók is elérhetőek lesznek.

A 4,17 méter hosszú, 1,78 méter széles és 1,5 méter magas Milano sportos hangulatú utasterében két 10,25 colos kijelző található, és a csomagtér térfogata 400 liter. A csúcsmodell, a Milano Ellettrica Veloce, 240 lóerős szimplamotoros elsőkerekes hajtással, mechanikus önzáró differenciálművel, 25 milliméterrel ültetett sportfutóművel és 20 colos kerekekkel érkezik, míg a lassításról 380 milliméteres első féktárcsák gondoskodnak.

A Milano Ellettrica változat 156 elektromos lóerővel rendelkezik, és a 54 kWh kapacitású akkumulátora akár 410 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Az akkumulátor 10-ről 80 százalékra történő feltöltése ideális esetben körülbelül 30 perc alatt lehetséges. A tervezők büszkék voltak az elektromos verzió tömegének csökkentésére - 200 kilóval a hasonló méretű villany-SUV-k alatt vannak az 1545 kg önsúllyal.

A későbbi időpontban piacra kerülő Milano Ibrida egy 48 V-os lágyhibrid technológiával kiegészített 1,2 literes 3 hengeres turbós benzines motorral, 136 lóerővel, hatfokozatú duplakuplungos automata váltóval és opcionális összkerék-hajtással érkezik. A hivatalos árakat még nem tették közzé, de Európában a lágyhibrid változat várhatóan 30 000 eurós (12 millió forint), míg az elektromos Milano 40 000 euró (16 millió forint) körüli áron kerülhet piacra.

Hazánkban május végétől indul az előrendelés, az első autók az ősz folyamán érkeznek meg. Az autóipar és a motorsport szerelmesei számára érdekes lehet, hogy április 11-én kerül a mozik vásznára a "Verseny a győzelemért" című film, mely a 80-as évek egyik legmeghatározóbb ralisport rivalizálását mutatja be, az Audi és a Lancia csapatok versengését. A film nem csak az autósport rajongóinak kínál izgalmas perceket, hanem azoknak is, akik szeretik a valós eseményeken alapuló, mégis fantáziadús történeteket. Daniel Brühl, aki korábban Niki Laudát alakította a "Hajsza a győzelemért" című filmben, most az Audi csapatkapitányát formálja meg, ami tovább erősíti az autós filmek iránti elkötelezettségét.