Apple riasztást küldött 92 ország iPhone-felhasználóinak

Az Apple figyelmeztetést küldött szerte a világban iPhone-tulajdonosoknak, hogy kémprogramok célkeresztjében lehetnek, amit a vállalat „napjaink legsúlyosabb digitális fenyegetéseinek” nevezett.

Rengeteg iPhone-felhasználó kapott ijesztő figyelmeztetést az Apple-től, amely szerint kémprogramokkal próbálhatják megfigyelni őket. A TechCrunch észrevételei szerint az Apple szerdán 92 ország felhasználóit értesítette a kémprogramokkal végzett támadások veszélyéről.

Az úgynevezett „fenyegetettségi értesítések” célja, hogy tájékoztassák és segítsék azokat a felhasználókat, akik potenciálisan kémprogramok általi támadások konkrét célpontjává válhattak.

Az Apple nem tárta fel, hogy kik állhatnak a támadások mögött, és azt sem közölte, hogy mely országok felhasználói kapták meg az értesítést. Az értesítésben az áll, hogy az Apple észlelte, hogy a felhasználók kémprogrammal végzett támadás célpontjai lehettek, és megpróbálták feltörni az Apple ID-jukhoz társított iPhone-t.

Az értesítés rámutat arra is, hogy a támadások célzottak lehetnek, és az egyének tevékenységével függhetnek össze. Az Apple arra kéri a felhasználókat, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést, annak ellenére, hogy a cég sem tud teljes bizonyosságot nyújtani.

Az Apple egy külön weboldalon tájékoztat az ilyen típusú támadásokról és a védekezés módjairól, mint például a Zárt mód.

Az Apple kiemeli, hogy a civil szervezetek, technológiai cégek és újságírók által kiadott jelentések és kutatások alapján ezek a támadások állami szereplőkhöz köthetők, beleértve azokat a magáncégeket is, amelyek állami megrendelésre kémprogramokat fejlesztenek, mint például az NSO-csoport Pegasus programja. Ezek a kémprogramok általában kevés személy ellen használatosak, akik gyakran újságírók, aktivisták, politikusok és diplomaták, de ez nem csökkenti a globális fenyegetés mértékét.

Az Apple szerint az ilyen típusú támadásokat a digitális világ egyik legsúlyosabb fenyegetésének kell tekinteni.

Az Apple támogatási oldala szerint az iPhone-gyártó évente többször küld ilyen jellegű értesítéseket a felhasználóknak, és 2021 óta több mint 150 országban értesítette a tulajdonosokat ily módon. Tavaly például épp az NSO Group kémprogramját, a Pegasust sikerült leleplezni ennek következtében.

Az Apple nem részletezte, miért adták ki a figyelmeztetést, elmondásuk szerint ugyanis ha megtennék, a támadók eszerint tudnának változtatni a viselkedésükön. A mostani riasztás kapcsán a lap megjegyzi, hogy épp akkor került sor a kiküldésére, amikor sok országban választások közelednek. Többek között Magyarországon, az EU-ban és az Egyesült Államokban is választást tartanak idén.

A telefon tárhelyének felszabadítása érdekében az iPhone felhasználók számára hasznos lehet a Podcasts alkalmazásban tárolt adatok kezelése. A SlashGear szerint az alkalmazás automatikusan letölti és megtartja a követett podcast-műsorok öt legújabb epizódját, ami jelentős tárhelyet foglalhat el. Az alkalmazásban a felhasználók könnyen ellenőrizhetik és törölhetik a letöltött epizódokat, vagy megváltoztathatják az automatikus letöltési beállításokat, hogy kevesebb helyet foglaljanak el a jövőben.

Azok számára, akik nem hallgatnak podcastokat, vagy más alkalmazást részesítenek előnyben, mint például a Spotify, lehetőség van az Apple Podcasts alkalmazás eltávolítására is, így további tárhely szabadítható fel az iPhone-on.