Németország távvezeték-hálózatának kiépítése

A német Amprion villamosenergiahálózat-üzemeltető jelentős mértékben növelte hálózatbővítő beruházásait, és így előrehaladást ért el az átviteli kapacitás fejlesztésében.

A cég vezetője, Hans-Jürgen Brick szerint az Amprion 2023-ban körülbelül 3 milliárd eurót költött az áramellátó hálózat bővítésére, ami a kormány által nyújtott ösztönzőknek köszönhető. A vállalat a következő években is jelentős összegeket tervez beruházni: 2024 és 2028 között összesen mintegy 27,5 milliárd eurót szán hálózatfejlesztésre.

A villamosenergia-átvitel fejlesztése kulcsfontosságú Németország számára, hiszen ez a megújuló energiaforrásokra való átállás stratégiájának megvalósításához szükséges. A szél- és naperőművek által előállított áram országos szintű elosztásához és a fogyasztókhoz való eljuttatásához elengedhetetlen a megnövelt hálózati kapacitás.

Az Amprion egyik nagyszabású projektje az A-Nord, egy egyenáramú összeköttetés, amely Emden városától Düsseldorf közelébe terjed. Ez a projekt elősegíti, hogy az Északi-tenger partvidékén termelt szélerőművek áramát Nyugat-Németország ipari központjai felé szállíthassák. Az A-Nord kiépítése 2027-ig tart majd, és a tervek szerint Baden-Württemberg tartományig fogja kiterjeszteni a zöldáram szállítását.

Németországban az Amprion mellett még három másik nagy áramátviteli rendszerüzemeltető cég, a Tennet, az 50Hertz és a TransnetBW felel a 35 ezer kilométeres nagyfeszültségű távvezeték hálózatért. Az Amprion a hálózat közel egyharmadáért felelős, amely három nyugati tartományban terül el.