„Irán hamarosan megtámadja Izraelt, a katonai akció lényegében eldőlt”

Amerikai hírszerzési források szerint hamarosan megtámadja Izraelt a régió egyik legerősebb országa. Az orosz külügyminisztérium is figyelmeztetést adott ki, melyben arra kérik az ország állampolgárait, hogy tartózkodjanak a Közel-Keletre, különösen Izraelbe, Libanonba és a palesztin területekre való utazástól, kivéve a legszükségesebb eseteket. A RIA Novosztyi tájékoztatása szerint az orosz külügyminisztérium a „gázai konfliktus eszkalációja” miatt aggódik, ami jó eséllyel összeköthető azzal, hogy nyugati hírszerzési szervezetek szerint Irán napokon belül megtámadhatja a zsidó államot.

A gázai háború eseményeinek áprili 10-i eseményeiről azonban a rendelkezésre álló források nem tartalmaznak további információkat. Az előrejelzések és a katonai mozgások részletei nem kerültek nyilvánosságra ebben a kontextusban. Az amerikai hírszerzési értesülések jelentőségét és megbízhatóságát sem részletezték tovább. Így a helyzet alakulását és a potenciális konfliktus kimenetelét illetően csak találgatásokra van lehetőség.

A helyzet továbbra is feszült a Közel-Keleten. Marja Zaharova, az orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint a palesztin-izraeli konfliktuszónában, illetve a Libanon és Izrael közt húzódó vonalon instabil a szituáció. Hozzátette, hogy bár jelenleg a palesztin területeket, Libanont és Izraelt mindenképp el kell kerülni, kevés az esélye annak, hogy a konfliktus átterjed a szomszédos Jordániára, ahol a biztonsági helyzet továbbra is stabil.