Orbán Viktor elvesztette a fonalat?

George Friedman, a magyar kormányfőt személyesen is ismerő amerikai geostratégus szerint Orbán Viktor elveszíthette a fonalat, és ha politikai váltás következik be Budapesten, akkor a NATO-val, Oroszországgal és egyebekkel kapcsolatos magyar álláspont is megváltozhat.

George Friedman, a Geopolitical Futures nevű oldal fenntartója és a magyar miniszterelnökkel személyes kapcsolatot ápoló geostratégus úgy véli, hogy Orbán Viktor, aki 1998-tól 2002-ig, majd 2010-től napjainkig vezeti Magyarországot, elveszíthette a fonalat. Ezt a véleményét egy friss jegyzetében fejtette ki, amelyben kiemelte, hogy a múlt hétvégi, több tízezer tüntető részvételével zajló budapesti demonstráció megkérdőjelezte Orbán uralmát.

Friedman szerint a Magyar Péter által meghirdetett szombati demonstráció "megdöbbentő esemény" volt, mivel Orbán több mint egy évtizede átvette a miniszterelnökséget, és az ellenzék széttöredezett és hatástalan volt. Az elemző hozzátette, hogy a nagyszámú résztvevő összegyűlése a kormányzás ellen, függetlenül attól, hogy ez a leváltásához vezet-e, figyelemre méltó.

A jegyzetében Friedman arra is kitért, hogy Orbán ideológiája más országokra is hatással volt. Az első dimenzió a migrációval szembeni ellenállás, ami ellentétes volt az európai liberalizmussal, de idővel egyre több támogatót szerzett Európában. A második dimenzió a "woke" kultúra elleni álláspont, amely a kereszténység konzervatív felfogásán és a homoszexualitás társadalmi hatásai iránti aggodalmon alapult. Friedman megemlítette, hogy a hollandiai választásokon Geert Wilders pártja, Orbán szövetségese, legyőzte a liberális pártot, amelynek korábbi vezetője Orbán egyik legerősebb kritikusa volt.

Az elemző szerint Orbán ideológiájának hatása az Egyesült Államokban is érezhető volt, ahol márciusi látogatása során találkozott Donald Trumppal. Friedman kiemelte, hogy Orbán hazatérve politikailag biztonságban tűnt, de egy erőteljes Orbán-ellenes erő is meglévő, amely a korrupció elleni harcra épült.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos magatartás is fontos része az orbáni drámának. Orbán a NATO stratégiájának meghatározása előtt Moszkvába utazott, és Putyin orosz elnökkel találkozott, ahol azt sugallta, hogy Oroszország követelései észszerűek, és a szankciók nem fognak működni, ezzel szakítva a NATO-szövetségeseivel.

Friedman szerint Orbán továbbra is hatékony politikus, és még ha elvesztette is a fonalat, nem világos, hogy ellenfeleinek van-e olyan víziója, amely elég messzire megy a korrupció iránti megvetésükön túl ahhoz, hogy szélesebb körű változást hozzon Magyarországon.

A magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratéga 2022 nyarán találkozott Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban, ahol bemutatta "Vihar a csönd előtt" című új könyvét.