A fafűtés veszélyei egy német falu példáján keresztül

Drámai mértékben nő a levegő szennyezettsége és a rák kockázata a faalapú fűtés miatt a kis falvakban is, mint ahogy azt a németországi Melitz faluban végzett vizsgálatok is alátámasztják.

A téli hónapokban nem csak a nagyvárosokban, hanem a kis falvakban is megfigyelhető a légszennyezettség drasztikus növekedése, amelyet a fa- és szénalapú fűtés okoz. A Melitz faluban telepített hitelesített műszerekkel végzett vizsgálatok szerint a levegő szennyezettsége gyakran a környező mezőkénél is kétszerese volt.

A Leibniz Troposzférakutató Intézet szakembere, Dominik van Pinxteren szerint a fatüzelés a részecskeszennyezés fontos forrása lehet a kisebb településeken, ahol ritkán található hitelesített mérőberendezés. Melitz falu esetében, ahol a lakók többsége fa- vagy olajalapú központi fűtéssel, esetenként szenet használva fűt, a levegőben lévő policiklusos aromás szénhidrogének jelentették a legnagyobb kockázati faktort.

A kutatások rámutattak, hogy a falu levegőjében lévő károsanyagok miatti rák kockázata olyan magas volt, mint sok európai nagyvárosban, például Athénban vagy Firenzében. A halálozás kockázata is megnőtt a falu lakóinak körében.

Dominik van Pinxteren kiemelte, hogy a fával tüzelés jelentős légszennyezést okozhat még a kis falvakban is, és ennek káros hatásait mindenki megéli, függetlenül az életkortól.

Magyarországon a Másfélfok meteorológiai szakoldal szerint a rezsicsökkentés hatására egyre többen égetnek fát és szemetet, ami tovább súlyosbítja a légszennyezettséget.

Az enyhe kognitív károsodás és a demencia kockázata is növekedhet a légszennyezettség hatására. Amerikai kutatók szerint az enyhe kognitív károsodás az esetek körülbelül felében az Alzheimer-kór korai tünete, és évente 10–15 százalékos arányban demenciává alakul. Az időben történő észlelés és kezelés hiánya miatt az enyhe kognitív károsodásban szenvedők száma milliókat érinthet, akikről nem is tudnak a problémáról. Az enyhe kognitív károsodást néha könnyen kezelhető tényezők okozhatják, mint például gyógyszeres mellékhatások, a pajzsmirigy működési zavara vagy a B12-vitamin hiánya, így a korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú lehet.