A Parkinson-kór korai felismerése jelentősen javíthatja az érintettek életminőségét

A Parkinson-kór korai felismerése és a folyamatos kezelés révén jelentősen javíthatók a betegek életkörülményei, különösen a fiatalabb korosztály számára, akik már a harmincas éveikben is tapasztalhatják a betegség tüneteit.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleménye szerint a Parkinson-kór a világ leggyorsabban terjedő neurológiai betegsége, amely nemcsak az idősebbeket, hanem egyre inkább a középkorúakat is érinti. A betegség világnapjához kapcsolódóan a PTE felhívta a figyelmet arra, hogy a betegség korai felismerése és kezelése révén a betegek hosszú ideig élhetnek súlyos tünetek és szövődmények nélkül.

Kovács Norbert, a PTE Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettese és a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke szerint a fiatalabb betegeknél is megfigyelhetők a jellemző tünetek, mint a remegés, izommerevség, mozgási nehézségek és hangulatváltozások. A különböző terápiás módszerek segítségével jó esély van arra, hogy a betegek évtizedeken át megőrizzék munkaképességüket.

A közlemény kiemeli, hogy bár a Parkinson-kór pontos kiváltó oka még ismeretlen, a kutatók egyre többet tudnak a betegség lefolyásáról és lehetséges kiindulópontjairól. Magyar kutatók az MR-felvételen látható fecskefarok-jel alapján igyekeznek előjelezni a betegséget, amelynek eltűnése a Parkinson-kór néhány éven belüli megjelenésére utal. A módszer megbízhatóságát speciális MR beállítások biztosítják, amelyeket pécsi kutatók dolgoztak ki nemzetközi partnereik segítségével.

A Parkinson-betegek életminőségének javítására számos terápia áll rendelkezésre. A gyógyszeres kezelések, amelyeket szakorvosi felügyelet mellett állítanak be, a betegség kezdeti szakaszaiban akár közel tünetmentes állapotot is eredményezhetnek. A műtéti megoldások között szerepel a mélyagyi stimuláció, amely az agy felszínén elhelyezett elektródákkal stimulálja a károsodott agyterületet, és tartós javulást hozhat az életminőségben. Emellett a mágneses agystimuláció is említést érdemel, amely nem igényel műtéti beavatkozást, bár bizonyos időközönként meg kell ismételni.