Moderna: Felfüggesztik a kenyai vakcinagyár építését

A Moderna vállalat bejelentette, hogy a COVID-19 vakcinák iránti globális kereslet csökkenése miatt szünetelteti a kenyai mRNS-vakcinagyártó üzem építési terveit. A döntés összhangban áll a cég stratégiájával, amely a gyártóhálózat méretének csökkentését és a költségek optimalizálását tűzte ki célul, ugyanakkor továbbra is jelentős beruházásokat, körülbelül 4,5 milliárd dollárt szán új vakcinák, többek között a rák és a légúti óriássejtes vírus (RSV) elleni oltóanyagok kutatására és fejlesztésére.

Az afrikai országokban történő helyi vakcinagyártás kiemelten fontos a kontinensen jelenlévő betegségek hatékony kezelése és megelőzése szempontjából. A kenyai üzem megálmodása is ezen elv mentén született meg, célja pedig az volt, hogy csökkentse Afrika külső forrásoktól való függőségét a vakcinák és gyógyszerek terén.

A Moderna korábban úgy tervezte, hogy mintegy 500 millió dollárt fektet be a kenyai létesítménybe, amely évente akár 500 millió adag mRNS-vakcinát is előállíthatott volna a kontinens számára. Azonban 2022 óta nem érkezett egyetlen afrikai vakcinarendelés sem, ami végül a projekt felfüggesztéséhez vezetett.