Az Android Find My funkciójának elindulása

Némi késedelem után a Google végre elindította az Android operációs rendszer régóta várt Find My nevű készülékkeresőjét, amely segítségével a felhasználók megtalálhatják az elveszett kütyüiket.

A Google még 2023-ban bejelentette a Find My Device nevű szolgáltatását, amely az Apple hasonló nevű funkciójához hasonlóan az elveszett telefonok, fülhallgatók és nyomkövetők helymeghatározásában nyújt segítséget. A bevezetés azonban váratott magára, mivel a Google és az Apple együtt dolgozott egy iparági szabványon, amelynek célja a visszaélésszerű követés megelőzése.

Az Apple végül bevezette a szükséges intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az iPhone-ok is figyelmeztessenek, ha valakit az androidos Find My hálózat egyik eszközével követnek. A héten a bétatesztelők körében megjelentek a Find My funkcióra utaló beállítások, bár a szolgáltatás még nem volt aktív. A Google egy e-mailben értesítette a felhasználókat, hogy a Find My hálózat elindulásra kész.

A felhasználók értesítést kapnak, amikor a funkció elérhetővé válik számukra, és minden jel szerint ez alapértelmezetten aktív lesz, de szükség esetén kikapcsolható. A Google hálózatának segítségével egyszerűbbé válik az eltűnt eszközök nyomkövetése, legyen szó telefonokról vagy különböző gyártók dedikált nyomkövető eszközeiről. A bevezetés üteméről egyelőre nincs információ, így nem ismert, hogy a magyar felhasználók mikor férhetnek hozzá az új szolgáltatáshoz.

A Google nem csak a Find My funkcióval kapcsolatban hozott újdonságokat, hanem számos más szolgáltatását is fejlesztette. A Gmailben például hangutasítással készíthetünk e-maileket, a jegyzeteinkből pedig a Gemini képes lesz kész üzenetet varázsolni, de ez csak a Gemini Enterprise és Business ügyfeleinek, illetve a Google One AI Premium előfizetői számára lesz elérhető. A Google Dokumentumok felhasználói örülhetnek, mivel egy újítás révén nem kell a különböző Drive-os fájljaink között keresgélni, a Dokumentumok egy helyre összegyűjti a hivatkozott szövegrészleteket, és lehetőséget biztosít borító készítésére is. A Táblázatok app is megújul, letisztultabb felhasználói élményt nyújtva. A Cloud Next 2024 eseményen bejelentett további újdonságok között szerepel a Google Chatbe és a Google Meetbe integrált Gemini, amely automatikus üzenetfordítást is kínál, így már 69 nyelv és 4600 nyelvpár lesz támogatott. Ezek a funkciók egy új, nagyvállalati AI Meetings and Messaging-bővítmény részeként lesznek elérhetők, melynek költsége felhasználónként havonta 10 dollár.

Ezen felül a Google szerdai bejelentése szerint minden eszközre kiterjesztik a Google Fotók alkalmazásának azon AI-alapú szerkesztési funkcióit, amik eddig kizárólag a Pixel készülékeken és az előfizetett felhasználók számára volt elérhető. Az olyan szerkesztési funkciók, mint a Magic Editor, a Magic Eraser és a Photo Unblur, amelyek a gépi tanulást használják a fényképek minőségének és kompozíciójának javítására, hamarosan további költségek nélkül elérhetővé válnak az alkalmazásban. A fejlett szerkesztési képességek bevezetése május 15-én kezdődik, és várhatóan több hét alatt, fokozatosan érik el az összes Google Fotók-felhasználót. Az új funkciókhoz szükséges hardverkövetelmények közé tartozik a ChromeOS-eszközök esetében az operációs rendszer 118+ verziója és legalább 3GB RAM, míg a mobilfelhasználóknál az Android 8.0 vagy annál újabb, iPhone-oknál pedig az iOS 15 vagy annál újabb operációs rendszer.