Donald Trumpot Ukrajnába várják, de Zelenszkij elutasítja a béketervét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelezte, hogy szívesen látnák Ukrajnában az amerikai elnöki posztért újrázó republikánus politikust, Donald Trumpot, ugyanakkor szkeptikusan reagált Trump állítólagos béketervére.

Donald Trump azt válaszolta Zelenszkij megkeresésére, hogy szeretne Ukrajnába utazni, de még nem tudja, hogy mikor teheti meg, reményei szerint azonban hamarosan. Az ukrán elnök szeretné megmutatni az amerikai politikusnak, hogy milyen károkat és szenvedést okoz az Ukrajnára támadó Oroszország. Zelenszkij számára fontosnak tűnik, hogy Trump saját szemével lássa a pusztítást, mivel az ex-elnök pártja hónapok óta blokkolja az Ukrajnának szánt új, 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot.

Az Egyesült Államokat az ukrán elnök az orosz támadás ellen védekező ország első számú támogatójaként említi. Zelenszkij a Bild című német lapnak adott interjúban kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök célja egész Ukrajna elfoglalása, de úgy véli, még van esély arra, hogy keresztülhúzzák az orosz terveket.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy hazája győztesen kerülhet ki a háborúból, de ehhez modern nyugati fegyverekre van szükségük a védekezéshez, amelyek beszerzéséhez az Egyesült Államok támogatása elengedhetetlen. Zelenszkij szerint bár Oroszországnak több katonája és fegyvere van, a Nyugat korszerűbb technológiával rendelkezik, és ha Ukrajna használhatja ezeket a fegyvereket, valamint bővítheti a gyártást, akkor a háború kimenetelét nem az „emberanyagban” mutatkozó fölény, hanem a fegyverek minősége fogja eldönteni. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy elkészültek az újabb ukrán ellentámadás tervei, de a végrehajtáshoz további nyugati fegyverekre van szükségük.

Volodimir Zelenszkij azonban szinte visszakézből lesöpörte az asztalról Trump állítólagos béketervét, amely szerint Ukrajnának területeket kellene átadnia Oroszországnak. A Wall Street Journal értesülései szerint Trump egy békemegállapodás keretében azt javasolta, hogy Ukrajnának végérvényesen át kellene adnia a Putyin által annektált Krím-félszigetet, illetve Donyeck és Luhanszk területét is Oroszországnak. Egyik tanácsadója később cáfolta ezeket az állításokat, és "álhírnek" nevezte a cikket.

Zelenszkij a Bildnek adott interjújában kijelentette, hogy akkor hajlandó meghallgatni Trump elképzeléseit a háború befejezéséről, ha a republikánus elnökjelölt erős érvekkel rendelkezik. "Nem egy fantasztikus ötletre van szükségünk, hanem egy valós ötletre. Emberéletekről van szó, nem viccelődhetünk, és nem kockáztathatunk" – fogalmazott az ukrán államfő. Kijev nyilvánosan és más csatornákon keresztül is meghívást intézett Trump felé, hogy saját szemével láthassa az ukrajnai helyzetet.

Trump általában szkeptikus hangot üt meg Ukrajna támogatásával kapcsolatban, és többször is kritizálta Zelenszkijt. A volt elnök korábban visszautasította a nyilvános meghívást, azzal érvelve, hogy tiszteli ugyan az ukrán vezetőt, de szerinte a látogatás összeférhetetlen volna Biden elnöklésével. A Politico szerint Zelenszkij puhatolózása beleillik a nemzetközi trendbe, miszerint a 2024-es amerikai választásokhoz közeledve több ország vezetése fogott bele a megromlott kapcsolatok felélesztésébe Trumppal. Zelenszkij alapvetően tisztelettel beszélt Trump-ról, akivel elmondása szerint szívesen építene ki konstruktív kapcsolatot.

Ukrajna sorsa nagyban függ az amerikai választásoktól. Egy Ukrajnának szánt jelentős segélycsomag jelenleg sem tud átmenni a republikánus többségű képviselőházon. Az elmúlt hetekben ugyanakkor két republikánus képviselő is támogatta Ukrajna segítését, és arról beszéltek, hogy az oroszbarát propaganda beszivárgott a kongresszusba is. Zelenszkij szerint rosszabb a helyzet, az orosz befolyás jelentős az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is.