Orbán Viktort hazugsággal vádolják a Trump-találkozó után

Washington Post cikkében felmerült vádak szerint Orbán Viktor hazugságot állított Donald Trump amerikai elnökkel folytatott találkozója után. A cikk szerint Trump kampánycsapata és az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is reagáltak az állításokra.

Kisebb botrány robbant ki a Washington Post egyik cikkével kapcsolatban, amely arról számolt be, hogy Donald Trump milyen 24 órás tervet dolgozott ki az orosz-ukrán háború lezárására, amennyiben újra az Egyesült Államok elnökévé választanák. A cikk szerint Trump kampánycsapata álhírek terjesztésével vádolta meg a lapot. Zelenszkij ukrán elnök is reagált a hírekre, és elutasította azokat az elképzeléseket, amelyek szerint Ukrajna területeket adna át Oroszországnak. A Washington Post cikkében Orbán Viktor magyar miniszterelnök is szerepet kapott, aki állítólag Trumpnak beszélt a Szovjetunió történelméről és Oroszország ukrán terület iránti igényeiről.

Trump korábban, egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy ha ő lenne az amerikai elnök, akkor a Zelenszkij és Putyin közti párbeszéd szorgalmazásával egy nap alatt véget vetne a háborúnak. A Washington Post szerint Trump úgy véli, hogy Ukrajna egyes részein élő emberek nem bánnák, ha Oroszországhoz tartoznának, de Zelenszkij korábban kijelentette, hogy nem ad át területet az oroszoknak.

Michael Anton, Trump korábbi tanácsadója szerint a volt elnök tervének része volt, hogy Ukrajna krími és donbászi területeket adjon át, de később ezt tagadta. A Heritage Foundation találkozón terjedt el a hír Trump 24 órás tervéről, amit James Carafano nem volt hajlandó kommentálni. Michael Kofman, a Carnegie Endowment for International Peace elemzője szerint az Egyesült Államoknak valószínűleg nincs befolyása arra, hogy az ukrán vezetést olyan politikára kényszerítse, amely belpolitikai öngyilkosságnak számítana.

Jason Miller, Trump kampánytanácsadója szerint a Washington Post álhíreket terjeszt, és Trump az egyetlen, aki az öldöklés megállításáról beszél, szemben Joe Bidennel. Zelenszkij a Politicónak nyilatkozva kész meghallgatni Trump javaslatait a háború lezárást illetően, de bírálta azokat az elképzeléseket, amelyek szerint Ukrajna területeket adna át.

A Washington Post cikkében Orbán Viktor miniszterelnököt "autokrata és oroszbarát" vezetőként említik, aki szembehelyezkedett európai szövetségeseivel. A cikk szerint Orbán Viktor februári útján, amikor meglátogatta Trumpot Floridában, állította, hogy Trump véget vet a háborúnak, és „egy fillért sem ad” Ukrajna megsegítésére. A cikk egy volt amerikai elnökhöz közelálló forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Orbán hazugságot állított, és Trump csak azért nem akart ellentmondani neki nyilvánosan, mert csodálja keménységét és bevándorlásellenes álláspontját. A cikk szerint Orbán Viktor rengeteget beszélt Trumpnak a Szovjetunió történelméről és az Ukrajna előtt álló katonai kihívásokról, de Trump nem volt elkötelezett.