Újabb kriptodeviza ETF a láthatáron?

A bitcoin ETF-ek sikerét követően most az ether esetében is felmerült egy hasonló tőzsdén kereskedett alap létrehozásának ötlete, azonban ez aggodalmat váltott ki a befektetők körében, és a kibocsátók sem biztosak abban, hogy az amerikai felügyelet, a SEC jóváhagyja a terméket.

A bitcoin ETF-ek befektetői aggódva fogadták az ötletet, hogy az ether számára is létrehoznának ETF-eket. A SEC-nek május végéig van lehetősége dönteni a termék jóváhagyásáról, miután egy korábbi, márciusi határidőt már elhalasztottak. A CNBC szerint a leendő kibocsátók, mint például a BlackRock, a Fidelity és a VanEck, akik már bitcoin ETF-eket is kibocsátottak, várják a döntést, de tudatában vannak annak, hogy a jóváhagyás nem biztos.

A befektetők egy része optimista, mivel úgy vélik, hogy a bitcoinhoz hasonlóan más kriptodevizák esetében is sorra létrehozhatnák az ETF-eket, és hasonló árfolyamnyereséget érhetnének el. Ugyanakkor a jelenlegi bitcoin ETF tulajdonosok tisztában vannak azzal is, hogy ha korlátlan kibocsátás indulna meg, az inflálhatná a termékek piacát.

A SEC-nek a bitcoin ETF-ek engedélyezésekor is megvoltak a maga fenntartásai, mivel egy fundamentummal nem rendelkező termékre kellett engedélyt adnia. Az egyetlen érték, amit felmutathattak, az a termék előállításához szükséges munka volt, ami viszont egy nagy energiafogyasztással járó folyamat.

A felügyeleti szerv számára aggasztó lenne, ha a tőzsdét elárasztanák a belső értékkel nem rendelkező termékek, hiszen ezek előállítása nem igényel különösebb erőforrásokat, és gyakorlatilag bárki létrehozhatna egy új sorozatot. A tőzsdén szereplő termékek száma fundamentális okokból véges, és csak a jól működő, bizonyos követelményeket teljesítő vállalatok papírjai kerülnek be a részvénypiacra.

A gazdaság előre vitelében kulcsszerepet játszanak a jól működő cégek, és az amerikai tőzsdéken is csak néhány ezer cég részvényei forognak, amelyek tulajdonosai valóban be akarják vezetni vállalatukat a piacra. Ha viszont értéktelen termékek ETF-jei jelennének meg korlátlan számban, az komoly károkat okozhatna a tőzsdén, amely a kapitalista gazdaság motorjának számít. Ezért a SEC-nek alaposan meg kell fontolnia a döntését és meg kell határoznia azt a határt, ahol véget vet ennek a folyamatnak.