Tiltott zónák és új parkolási megoldások Budapest városrészeiben

Budapest több kerületében is bevezették a kizárólag lakossági parkolást lehetővé tevő zónákat, melyek célja az esti parkolási káosz megszüntetése. A büntetések mértéke és a szabályok ellenőrzése kerületenként eltérő, miközben új parkolási megoldások is megjelennek, mint a "Puszi és pá" és a "Matricáért Garázs" akciók.

Budapest egyes városrészeiben a parkolóhelyek jelentős része vált kizárólag lakossági parkolóvá az elmúlt évek során. A VI. kerületben 2021 augusztusában jelentek meg először azok a táblák, amelyek a kizárólagos lakossági parkolásra hívják fel a figyelmet, és este 18 óra és reggel 7 között csak a kerületi parkolási engedéllyel rendelkezők parkolhatnak ezeken a helyeken. A kerületekben található KRESZ táblák ugyanazonosak, de a felfestések eltérőek lehetnek.

Terézvárosban a parkolók körülbelül 30%-a, azaz körülbelül 1900 hely válik kizárólag lakossági parkolóvá, és a teljes kerületben a tavasz folyamán fejezik be a kialakítást. A XIII. kerületben a parkolóhelyek 30%-a, azaz 1905 hely szolgál kizárólag a lakossági parkolásra, míg Erzsébetvárosban kétezernél is több hasonló parkolóhely található.

A kerületek vezetése szerint a lakók visszajelzései pozitívak, azonban a büntetések nem egységesek. A VI. kerületben a közterület-felügyelők ellenőriznek, és a büntetés 13 ezer forint lehet, kerékbilincs és elszállítás mellett. A VII. kerületben a rendészek és a parkolóőrök is ellenőriznek, a kerékbilincs eltávolításának költsége pedig 11 500 forint.

A "Puszi és pá" parkolóhelyek az angolszász Kiss+Ride kifejezésből származnak, és elsősorban az iskolák, óvodák és bölcsődék előtt jelennek meg, ahol a szülők rövid ideig, jellemzően pár percig állhatnak meg, hogy gyermeküket bevigyék az intézménybe.

A "Matricáért Garázs" akció keretében a fővárosi önkormányzatok magáncégek mélygarázsaiban biztosítanak parkolóhelyeket a kerület lakosainak. A VI. kerületben már 10 különböző helyen érhető el ez a lehetőség, melynek célja, hogy a felszíni parkolásról lemondó lakosokat anyagilag támogassák a mélygarázsokban történő parkolásban.