Kazahsztánban és Oroszországban pusztító árvizek

Kazahsztánban az árvizek miatt már több mint 96 ezer embert, köztük közel 32 ezer gyermeket kellett evakuálni. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ideiglenes szállásokon több mint 7600 embert helyeztek el.

Szajpas Eraszil, a kazah polgári és katonai katasztrófavédelmi bizottság vezető tisztségviselője szerint az árvízi időszak kezdete óta 96 472 embert, köztük 31 640 gyermeket mentettek ki az áradások sújtotta területekről. Az ideiglenes szállásokon 7605 embert, köztük 3474 gyermeket helyeztek el.

A katasztrófa súlyosságát tovább növeli, hogy több mint 167 tonna humanitárius segélyt szállítottak az érintett régiókba. A mentési munkálatok során 8,5 millió köbméter olvadékvizet szivattyúztak ki, és 2750 lakóházból, valamint 1816 udvari területről vezették el a vizet.

A márciusban kezdődött áradások miatt jelenleg is érvényben van a helyi szükségállapoti rendszer Kazahsztán 10 régiójában. A mentési munkálatokban több mint 24 ezer ember vesz részt, és több mint 2600 műszaki eszközt vetettek be a katasztrófa kezelésére.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az elmúlt 80 év legsúlyosabb árvizének nevezte a mostani áradásokat, és összefogásra szólított fel az országban. A mentési munkálatokban több mint 16 ezer ember, 1600 jármű és 15 repülőgép vesz részt, ami tovább emeli a bevetett erőforrások számát.

Nem csak Kazahsztánban, hanem Oroszországban is hatalmas árvíz pusztított, ahol az Ural folyó vízszintje az Orenburg régióban szerdán jóval az eddigi tetőzési pont fölé emelkedett. A helyiek szerint ilyen súlyos árvíz évtizedek óta nem sújtotta Dél-Oroszországot: ezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat. Az adó folyók egész falvakat öntöttek el, Orenburgban kétezer otthon került víz alá. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a kormánytisztviselők mindent megtesznek, hogy segítsék az embereket, és az előrejelzések szerint a vízszint tovább fog emelkedni.

Múlt héten több folyó is kiáradt a hó és a jég gyors olvadása miatt, és a helyi hatóságok szerint néhány óra alatt méterekkel emelkedve érték el a valaha mért legmagasabb szintet. A megáradt Ural Kazahsztánon keresztül ömlik a Kaszpi-tengerbe, így az ország északi részén több térséget is fenyeget az áradás.